Κρεμλίνο: «Θα είχε νόημα» οποιαδήποτε συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής της SRV και της CIA

Ο Ναρίσκιν, επικεφαλής της Εξωτερικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SVR), είχε συναντήσει τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στην Άγκυρα τον Νοέμβριο.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν και τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς θα "είχε νόημα".

"Δεν μπορεί να αποκλειστεί, και βέβαια αυτού του είδους ο διάλογος έχει νόημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Είπε ωστόσο πως δεν έχει ενημέρωση αν υπάρχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση.

Ο Ναρίσκιν, επικεφαλής της Εξωτερικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SVR), συνάντησε τον Μπερνς στην Άγκυρα τον Νοέμβριο.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν τότε πως ο Μπερνς επέστησε την προσοχή στον Ναρίσκιν για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων και ήγειρε το θέμα των Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει και άλλη τέτοια συνάντηση, ο Ναρίσκιν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS: "Είναι πιθανό".

Πρόσθεσε πως η συνάντηση με τον Μπερνς ήταν ουσιαστική και πως επέτρεψε στη Ρωσία να αποσαφηνίσει τη θέση της, σύμφωνα με το TASS.

Ο Μπερνς διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και στάλθηκε στη Μόσχα στα τέλη του 2021 από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να εφιστήσει την προσοχή στον Πούτιν σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Ο Ναρίσκιν είπε πως η Ρωσία έχει μια "χωρίς προηγούμενο" συνεργασία με την Κίνα, περιλαμβανομένων ανταλλαγών μεγάλων ποσοτήτων επιχειρησιακών πληροφοριών και πληροφοριών από σήματα.

Σημείωσε πως η Ρωσία αναπτύσσει ευρείες σχέσεις υπηρεσιών πληροφοριών με το Ιράν, λέγοντας πως "μερικές ειδικές υπηρεσίες είναι εταίροι μας".

Ο Ναρίσκιν πρόσθεσε πως κατά καιρούς είχε συνομιλίες με επικεφαλής ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών, τους οποίους δεν κατονόμασε, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα πάντα με το TASS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ