Βιετνάμ: Ο πρόεδρος Φουκ παραιτήθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς

Ο Φουκ «υπέβαλε την παραίτησή του από τις θέσεις που κατείχε, αποχώρησε από τις θέσεις του και συνταξιοδοτήθηκε», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων VNA

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ, Νγκουγέν Σουάν Φουκ παραιτήθηκε, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, έπειτα από ημέρες φημών για επικείμενη παραίτησή του στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης εκστρατείας κατά της διαφθοράς.

Ο Φουκ «υπέβαλε την παραίτησή του από τις θέσεις που κατείχε, αποχώρησε από τις θέσεις του και συνταξιοδοτήθηκε», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων VNA.

Ο 68χρονος Φουκ, πρώην πρωθυπουργός, κατείχε εδώ και λιγότερο από δύο χρόνια το αξίωμα του προέδρου της χώρας, ο οποίος έχει κυρίως τελετουργικό ρόλο. Δεν κατέστη αμέσως σαφές ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Η ξαφνική αυτή αποχώρηση είναι πολύ ασυνήθιστη στο Βιετνάμ, όπου οι πολιτικές αλλαγές εν γένει ενορχηστρώνονται πολύ προσεκτικά από το κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο προσπαθεί να προβάλλει μια εικόνα σταθερότητας.

Πραγματοποιείται μετά την παύση, αυτό το μήνα, δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς, η οποία οδήγησε επίσης στη σύλληψη δεκάδων άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το VNA, ο Φουκ «ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες του ως ηγέτη αφού υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, περιλαμβανομένων δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης και τριών υπουργών, διέπραξαν παραβιάσεις και παραλείψεις που είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η παραίτηση του Φουκ, για να τεθεί σε ισχύ, απαιτεί την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, θα συνεδριάσει εκτάκτως αυτή την εβδομάδα, κάτι που σπάνια συμβαίνει.

Ο Νγκουγέν Σουάν Φουκ ήταν πρόεδρος του Βιετνάμ από το 2021. Προηγουμένως ήταν πρωθυπουργός από το 2016.

Το Βιετνάμ δεν έχει ανώτατο ηγέτη και κυβερνάται επισήμως από τέσσερις «πυλώνες»: τον ισχυρό γραμματέα του κόμματος, τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ