Κλείσιμο

Τενερίφη: Κοντά στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς

Οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της ήταν δύσκολες λόγω του εδάφους, που αποτελείται από απότομες χαράδρες και γκρεμούς

Στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Τενερίφη καθώς η κατάσβεσή της αποδεικνύεται δύσκολη.

Η φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Τρίτης έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής περίπου 12.800 εκτάρια δασικής έκτασης στο εθνικό πάρκο που περιβάλλει το ηφαίστειο Teide, την υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας, αναγκάζοντας χιλιάδες να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της ήταν δύσκολες λόγω του εδάφους,  που αποτελείται από απότομες χαράδρες και γκρεμούς , αλλά και λόγω του καύσωνα που είχε προηγηθεί και είχε αφήσει το πευκοδάσος στεγνό.

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», δήλωσε ο περιφερειακός ηγέτης των Καναρίων Νήσων Φερνάντο Κλαβίχο το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

«Σήμερα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ενοποιώντας τις περιμέτρους. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για έλεγχο, θα δούμε αν μπορούμε να οριοθετήσουμε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Μια οριοθετημένη πυρκαγιά δεν έχει ενεργά μέτωπα που επιτρέπουν στη φωτιά να προχωρήσει ελεύθερα, αν και δεν είναι υπό έλεγχο.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνέστησαν στους κατοίκους της περιοχής γύρω από τη φωτιά, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη, να κλείσουν τα παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Συνέστησε να φορούν μάσκες προσώπου εάν χρειαστεί να βγουν έξω, καθώς η ποιότητα του αέρα ήταν «πολύ κακή» λόγω του καπνού.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε την περιοχή το πρωί της Δευτέρας για να εκφράσει αλληλεγγύη στους πληγέντες.
«Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ σημαντικές, ας ελπίσουμε ότι ο καιρός θα μας βοηθήσει ώστε να θεωρήσουμε τη φωτιά οριοθετημένη τις επόμενες ώρες ή μέρες», είπε στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση θα κηρύξει την περιοχή που έχει πληγεί από την πυρκαγιά ως ζώνη καταστροφής, πρόσθεσε ο Σάντσεζ, επιτρέποντας την απελευθέρωση της κρατικής βοήθειας.

Οι αρχές επέτρεψαν την Κυριακή σε κάποιους από τους 12.000 ανθρώπους των χωριών Arafo και Candelaria που εκκενώθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Clavijo πρόσθεσε ότι η φωτιά ήταν σχεδόν βέβαιο ότι προκλήθηκε από άνθρωπο και είπε ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εμπρηστών.

Εν τω μεταξύ, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET ανακοίνωσε ότι νέος καύσωνας θα σαρώσει την ηπειρωτική Ισπανία τη Δευτέρα, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο πυρκαγιών εκεί.

Ωστόσο, η AEMET είπε ότι υπάρχει πιθανότητα στην Τενερίφη να σημειωθεί βροχόπτωση αργότερα τη Δευτέρα.

Δημοφιλείς τουριστικές περιοχές στην Τενερίφη, μέρος του αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων στον Ατλαντικό Ωκεανό, δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής και τα δύο αεροδρόμιά της λειτουργούν κανονικά.
 

Πηγή: skai.gr