Τέξας – Επικεφαλής αστυνομίας: «Λάθος απόφαση» η καθυστέρηση επέμβασης στο σχολείο του Ουβάλντε - Το timeline της επίθεσης

Η τοπική αστυνομία πήρε τη "λάθος απόφαση" την Τρίτη αποφεύγοντας να κάνει γρήγορα έφοδο μέσα στο σχολείο της μικρής πόλης Ουβάλντε όπου είχε οχυρωθεί ο 18χρονος οποίος διέπραξε μακελειό, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Στίβεν Μακ Κράου, διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτειακής αστυνομίας του Τέξας.

Το δολοφονικό αμοκ του 18χρονου Σαλβαντόρ Ράμος και οι λάθος χειρισμοί της αστυνομίας οδήγησαν στο να χαθούν 21 άνθρωποι στο σχολείο, δύο δάσκαλοι και 19 παιδιά.

"Όπως αποδείχθηκε, τώρα, ασφαλώς και δεν ήταν η σωστή απόφαση. Ήταν η λάθος απόφαση, τελεία και παύλα", δήλωσε κατηγορηματικά, όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο που χρειάστηκε για την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης, η οποία επικρίθηκε έντονα. Δεκαεννιά πράκτορες που βρίσκονταν επί τόπου περίμεναν μια μονάδα επέμβασης της αστυνομίας των συνόρων, σχεδόν μια ώρα μετά την εισβολή που σκοπευτή, του Σαλβαδόρ Ράμος, μέσα στο σχολείο.

"Φυσικά δεν το βλέπουμε αυτό έχοντας εκ των υστέρων πλεονέκτημα, ήταν σαφές εξ αρχής ότι υπήρχαν ακόμη μαθητές μέσα και βρίσκονταν σε κίνδυνο".

"Ήταν λάθος η απόφαση της αστυνομίας όταν πίστεψε ότι είχε ένα "άτομο που είχε οχυρωθεί" που δεν ήταν πλέον ενεργός σκοπευτής σε σχολείο του Τέξας. Τελεία και παύλα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Δείτε το timeline της επίθεσης, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία: 

Οι αστυνομικοί δεν είχαν μπει στην τάξη μέχρι τις 12.50 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον Μακ Κράου, όταν ομάδα κρούσης της συνοριακής αστυνομίας των ΗΠΑ χρησιμοποίησε κλειδιά από έναν θυρωρό για να ανοίξει την κλειδωμένη πόρτα και να σκοτώσει τον Ράμος.

Αρκετοί αστυνομικοί αντάλλαξαν αρχικά πυρά με τον Ράμος λίγο αφότου μπήκε στο σχολείο στις 11.33 π.μ., όταν δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες. Ήταν 19 αστυνομικοί στον διάδρομο μέχρι τις 12.03, δήλωσε ο Μακ Κράου - την ίδια ώρα που ελήφθη η πρώτη κλήση στο 911 από μέσα από την τάξη.

Πανικόβλητα παιδιά και δάσκαλοι έκαναν έξι κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από τις τάξεις του σχολείου του Τέξας όπου εκτυλισσόταν μια σφαγή, ικετεύοντας την αστυνομία να επέμβει, ενώ 19 αστυνομικοί περίμεναν σε έναν διάδρομο για σχεδόν μία ώρα πριν μπουν στην αίθουσα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Τουλάχιστον δύο παιδιά κάλεσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 από δύο τάξεις που επικοινωνούν μεταξύ τους αφότου ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος μπήκε στο σχολείο με ένα ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ