Χιούστον: Διαδηλωτές έξω από το λόμπι των όπλων - Οργή μετά το μακελειό στο Τέξας

Διαδηλωτές, οργισμένοι με τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Ουβάλντε του Τέξας, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Χιούστον έξω από τον χώρο όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της NRA, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σταυρούς και φωτογραφίες των θυμάτων και φώναζαν «NRA φύγε» και «Ντροπή, μπορεί σήμερα να είναι τα δικά σας παιδιά», την ώρα που εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης έφταναν στο συνεδριακό κέντρο.

Η επίθεση στην Ουβάλντε, όπου ένας 18χρονος, οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, σκότωσε 19 μικρούς μαθητές και δύο δασκάλες, εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η συμμετοχή στο πρώτο συνέδριο που οργανώνει η NRA έπειτα από τρία χρόνια.

Η Ουβάλντε απέχει περίπου 450 δυτικά του Χιούστον.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ είναι προγραμματισμένο να απευθύνουν χαιρετισμό στο συνέδριο σήμερα το απόγευμα. Δύο άλλοι ομιλητές, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ και ο αντικυβερνήτης Νταν Πάτρικ δεν θα παραστούν αυτοπροσώπως. Ο Άμποτ θα στείλει έναν βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό και αργότερα θα επισκεφθεί την Ουβάλντε. Ο Πάτρικ είπε ότι απέσυρε τη συμμετοχή του «για να μην προκαλέσει και άλλο πόνο και θλίψη στις οικογένειες όλων εκείνων που υποφέρουν στην Ουβάλντε».

Μέσα στο πελώριο συνεδριακό κέντρο οι παρευρισκόμενοι ψώνιζαν μπλουζάκια και καπελάκια με τα σύμβολα της NRA. Στην αίθουσα υπάρχουν επίσης εκατοντάδες πάγκοι όπου οι κατασκευάστριες εταιρίες όπλων εκθέτουν περίστροφα, κυνηγετικά όπλα και επιθετικά τουφέκια.

Ο Τιμ Χίκεϊ, ένας βετεράνος πεζοναύτης που συμμετέχει στο συνέδριο, απέρριψε τις διαμαρτυρίες. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαριονέτες και πρόβατα για τα μέσα ενημέρωσης. Δεν θα αλλάξουν τα μυαλά κανενός», είπε.

Ο Κέβιν Κίμπελ, ένας κάτοικος του Χιούστον και ισόβιο μέλος της NRA, στην οποία εντάχθηκε όταν φοιτούσε στο κολέγιο, στα 20 του, είπε ότι αναμένει λιγότερα μέλη στο συνέδριο, λόγω του μακελειού στην Ουβάλντε.

Καθώς έφταναν μικρές ομάδες διαδηλωτών και ένα φορτηγάκι που προωθεί τον έλεγχο της οπλοκατοχής έκανε κύκλους γύρω από το συνεδριακό κέντρο ο Κίμπελ είπε ότι «ανησυχούσε πως θα συμβεί κάτι τρελό χθες τη νύχτα».

Ο διαδηλωτής Τζόνι Μάτα κάλεσε την NRA να σταματήσει το συνέδριο και να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα. «Έχουν το θράσος να μην το ακυρώνουν, από σεβασμό για τα θύματα», είπε ο Μάτα, που εκρποσωπεί την οργάνωση Συνασπισμός για τη Δικαιοσύνη. Η NRA «θα πρέπει να πάψει να παίρνει μέρος στη δολοφονία παιδιών στα αμερικανικά σχολεία», πρόσθεσε.

Τα δυο προηγούμενα συνέδρια της NRA ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ