Ταξιδιωτική οδηγία Βρετανίας για Ουκρανία: «Μην ταξιδεύετε στη χώρα, όσοι είστε εκεί φύγετε τώρα»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Foreign Office συστήνει στους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα «όσο είναι ακόμα διαθέσιμα εμπορικά μέσα» και για τους υπόλοιπους να μην ταξιδεύουν εκεί.

Όπως αναφέρει η ανανέωση της ταξιδιωτικής σύστασης, «από τον Ιανουάριο του 2022 η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας έχει αυξήσει τον κίνδυνο στρατιωτικής δράσης».

Η ανανέωση της σύστασης έγινε την ώρα που ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στους υπόλοιπους ηγέτες που συμμετείχαν σε διαδικτυακή συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης».

Η κίνηση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ακολουθεί εξάλλου την αντίστοιχη ανακοίνωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη.

Η βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, αλλά δε θα παρέχει κατά πρόσωπο προξενική βοήθεια.

Αναφορικά με τη διάσκεψη των ηγετών Βρετανίας, ΗΠΑ, Ιταλίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΝΑΤΟ, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως ο κ. Τζόνσον τόνισε πως πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές από τους συμμάχους ότι θα υπάρξει ένα βαρύ πακέτο οικονομικών κυρώσεων έτοιμο να εφαρμοστεί αμέσως μόλις η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση αποκλιμάκωσης από τον Πρόεδρο Πούτιν, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι θα υπάρχει άλλη οδός προς τα εμπρός και δεσμεύθηκαν να ενισχύουν τις διπλωματικές προσπάθειες τις επόμενες μέρες.

Πηγή: skai.gr