Κλείσιμο

Η Ταϊβάν «επιστρατεύει» και γυναίκες λόγω της «κινεζικής απειλής»

Τον Δεκέμβριο η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι αυξάνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία λόγω της αυξανόμενης απειλής που αντιμετωπίζει από την Κίνα

Ο στρατός της Ταϊβάν παρουσίασε την Τρίτη σχέδια για να επιτρέψει στις γυναίκες να προσφερθούν εθελοντικά για εκπαίδευση εφεδρικής δύναμης για πρώτη φορά, καθώς η Κίνα συνεχίζει να εντείνει τις στρατιωτικές πιέσεις της.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι θα επιτρέψει σε 220 απολυμένες γυναίκες στρατιώτες να εγγραφούν στην εκπαίδευση από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι αρμόδιες Αρχές αναφέρουν ότι η κίνηση θα γίνει σε δοκιμαστική βάση για φέτος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι εκπαίδευε μόνο άνδρες εφέδρους επειδή δεν είχε επαρκή χωρητικότητα για να φιλοξενήσει και τα δύο φύλα.

Οι νομοθέτες της Ταϊβάν είχαν πει ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από την κατάρτιση εφέδρων συνιστούσε διάκριση λόγω φύλου.

Τον Δεκέμβριο, η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την περίοδο υποχρεωτικής στράτευσης για όλους τους επιλέξιμους άνδρες από τέσσερις μήνες σε ένα χρόνο, αρχής γενομένης από το 2024, και θα ισχύει για τους άνδρες που έχουν γεννηθεί μετά το 2005.

Η Ταϊβάν διαθέτει στρατιωτική δύναμη περίπου 170.000 ατόμων, που αποτελείται κυρίως από εθελοντές, ενώ εκπαιδεύει επίσης περίπου 120.000 έφεδρους ετησίως, σύμφωνα με το CIA World Factbook.

Άνδρες ηλικίας 18 έως 36 ετών πρέπει είτε να υπηρετήσουν εθελοντικά στο στρατό είτε να πραγματοποιήσουν μια περίοδο υποχρεωτικής υπηρεσίας στις εφεδρείες.

Μόλις απολυθούν, οι άνδρες υπόκεινται σε ανακλήσεις εκπαίδευσης τέσσερις φορές σε διάστημα οκτώ ετών.

Από το 2021, οι γυναίκες αποτελούν το 15% του στρατού της Ταϊβάν, αλλά υπηρετούν ως επί το πλείστον σε μη μάχιμους ρόλους, αναφέρει το CIA Factbook.

Πηγή: CNN