Το βαρύτιμο δώρο του Πούτιν: Σκουλαρίκια 50.000 ευρώ σε ακροδεξιά αυστριακή πολιτικό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χάρισε σκουλαρίκια από ζαφείρι αξίας 50.000 ευρώ στην πρώην ακροδεξιά υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, η οποία προσκάλεσε το Ρώσο πρόεδρο στον γάμο της το 2018, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Krone.

Δύο ζαφείρια βάρους σχεδόν 23 γραμμαρίων και λευκός χρυσός είχαν συμπεριληφθεί στα δώρα που έφερε μαζί του ο Ρώσος πρόεδρος στον γάμο της τότε κορυφαίας πολιτικού της Αυστρίας, μαζί με ένα σαμοβάρι, μια χορωδία των Ντον Κοζάκων και λουλούδια.

Σύμφωνα με την Krone, η Κνάισλ είχε δώσει σκληρή μάχη με το υπουργείο της για την κυριότητα των σκουλαρικιών. Ενώ το υπουργείο υποστήριξε ότι τα σκουλαρίκια ήταν κρατική ιδιοκτησία, η Κνάισλ είπε ότι ήταν προσωπικό δώρο.

Τελικά, το θέμα προφανώς διευθετήθηκε μέσω μιας σύμβασης αέναου δανείου, σύμφωνα με την οποία οι ενδεχόμενοι κληρονόμοι της Κνάσλι θα επέστρεφαν τα σκουλαρίκια στην αυστριακή κυβέρνηση μετά το θάνατό της.

Ωστόσο, η Κνάισλ εξακολουθούσε να αμφισβητεί τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση έμοιαζε με «θηλιά».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, τα σκουλαρίκια βρίσκονται σε ένα θησαυροφυλάκιο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η διαρροή των εσωτερικών μηνυμάτων του υπουργείου Εξωτερικών έρχεται σε μια εποχή που η Αυστρία αντιμετωπίζει βαθιά ριζωμένη οικονομική, κοινωνική και πολιτική εμπλοκή των Ρώσων ολιγαρχών στην ανώτερη τάξη της κοινωνίας.

Πηγή: euractiv.gr