Η κατάσταση του πολέμου: Ρωσική «τανάλια» στην Ανατολή– Ουκρανική αντίσταση στο Νότο

Σε μια ρωσική «τανάλια» κινδυνεύουν να βρεθούν, μονάδες του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά της χώρας αναφέρει ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιάννης Παλιούρας. Όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι έχουν καταλάβει μερικώς ή πλήρως την  πόλη του Ίζιουμ. Μέσω του Ίζιουμ ενώνεται το Ντονμπάς με το Χάρκοβο, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος του ουκρανικού στρατού να κινδυνεύει να αποκοπεί από την υπόλοιπη Ουκρανία να δημιουργηθ9ούν θύλακες με τον ουκρανικό στρατό να είναι περικυκλωμένο από τους Ρώσους. Αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πρέπει σύντομα να σπάσουν τον κλοιό, καθώς δεν θα έχουν εφοδιασμό. 

Στο νότο, στην Οδησσό, οι ουκρανικές δυνάμεις (28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία) κινήθηκαν πολύ γρήγορα, ενίσχυσαν το Νικολάεφ, με αντεπίθεση απώθησαν το ρωσικό στρατό και κατέλαβαν τμήμα του δρόμου που το ενώνει με τη Χερσώνα προκαλώντας προβλήματα στον ανεφοδιασμό των ρωσικών μονάδων που πολιορκούν το Νικολάεφ, αλλά και αυτών που έχουν κινηθεί προς Βορρά προκειμένου να βρουν σημείο κατάλληλο για τη δημιουργία προγεφυρώματος δυτικά του ποταμού Μπουγκ. Εκτιμάται ότι σκοπός τους ήταν να κινηθούν προς την Οδησσό, αλλά η αντίσταση του ουκρανικού στρατού, καθώς και η αποκοπή των γραμμών ανεφοδιασμού τους αναμένεται να ανακόψει το ρυθμό των επιχειρήσεων. 

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται όμως ότι έχουν πλέον στο νότο στο «στόχαστρο» το πυρηνικό εργοστάσιο βόρεια του Βόζνεσεσνκ, το δεύτερο από τα τέσσερα συνολικά που έχει η Ουκρανία προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Η Ουκρανία εξαρτάται για το ρεύμα από την πυρηνική ενέργεια κατά 80%. 

Πηγή: skai.gr