Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ με το Παλάτι

Associated Press

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Οι εμπορικές συμφωνίες που θα μπορούν να συνάψουν στο μέλλον ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να γίνουν «οικονομικά ανεξάρτητοι», όπως έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κάνουν, φέρεται να είναι το κεντρικό ζήτημα των διαβουλεύσεων με το Παλάτι ενόψει της μερικής αποστασιοποίησής τους από τα βασιλικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες γύρω από το μέλλον του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ προχωρούν.

Αλλά οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα άλυτα εμπόδια, όπως το ποιοι θα είναι οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στις εμπορικές συμφωνίες που θα επιτρέπεται να κάνει το ζευγάρι.

Οι σύμβουλοι της βασίλισσας έχουν συστήσει να γίνεται «ενδελεχής εξέταση» κάθε συμφωνίας συνεργασίας με οποιαδήποτε εταιρεία. Κάθε συμφωνία «θα εξετάζεται προσεκτικά με βάση τη φύση της και εντός ενός συμφωνημένου πλαισίου». Ο καθορισμός αυτού του πλαισίου δεν έχει γίνει ακόμα και φέρεται να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις.

Κυβερνητική πηγή που εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις δηλώνει στη Mirror ότι κάποια εκκρεμή θέματα είναι αδύνατο να συμφωνηθούν εντός ημερών, όπως έχει ζητήσει η βασίλισσα. Σημειώνει ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται αδιάκοπα για να βρουν λύσεις, περιλαμβανομένων και εκπροσώπων άλλων κυβερνήσεων, σε μια προφανή αναφορά στην κυβέρνηση του Καναδά όπου θα περνά ενδεχομένως τον περισσότερο χρόνο του το ζευγάρι.

«Απαιτείται πολλή δουλειά επί συνθετών ζητημάτων, όπως η φορολογία, τα πνευματικά δικαιώματα, η πνευματική ιδιοκτησία, για να μην αναφέρουμε μια νομική συμφωνία με το βασιλικό θεσμό για τη χρήση της βασιλικής φίρμας στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν νομικά ζητήματα να αντιμετωπιστούν, πώς θα παρουσιάζονται οι μελλοντικές συμφωνίες και ασφαλώς ποιος θα συνεργάζεται μαζί τους», προσθέτει η κυβερνητική πηγή, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθούν έξι μήνες μέχρι την οριστική διαμόρφωση των όρων της νέας ζωής των Σάσεξ.

Ο πρίγκιπας Χάρι εμφανίστηκε την Πέμπτη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ευδιάθετος, φιλοξενώντας την κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι, πιθανώς στην τελευταία του υποχρέωση ως πλήρως απασχολούμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους αξιωματούχους του Παλατιού που χειρίζονται την υπόθεσή του σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τις αποφάσεις. Αναμένεται πάντως ούτως ή άλλως εντός των ημερών να αναχωρήσει για το Βανκούβερ όπου ήδη βρίσκονται η σύζυγος και ο γιος του.

Πηγή του Παλατιού λέει στη Mirror: «Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο Χάρι θα φύγει για τον Καναδά αμέσως μόλις μπορέσει, αλλά θα επιστρέψει για να τιμήσει κάποιες συναντήσεις τους ερχόμενους μήνες. Τίποτα δεν έχει κανονιστεί με τη δούκισσα».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Daily Mail, τουλάχιστον δύο μόνιμα μέλη προσώπου του Frogmore Cottage, της επίσημης κατοικίας των Σάσεξ στο Ουίνδσορ, μεταφέρονται σε αλλά πόστα στο βασιλικό νοικοκυριό. Το δε μέλη έκτακτου προσωπικού έχουν ενημερωθεί ότι οι υπηρεσίες τους δε θα απαιτηθούν στο μέλλον.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι όλα αυτά είναι σαφής ένδειξη πως η δούκισσα του Σάσεξ δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Βρετανία «κατά ουσιώδη τρόπο».