Συρία: Επτά νεκροί από επιδημία χολέρας στην χώρα

Έχουν καταγραφεί 53 κρούσματα χολέρας σε πέντε από τις 14 επαρχίες της χώρας, με τον υψηλότερο αριθμό να σημειώνεται στο Χαλέπι

Το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα χολέρας στη Συρία εδώ και μια δεκαετία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους και έχει μολύνει πάνω από 50, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας εν μέσω ευρείας ανησυχίας λόγω της καταστροφής των υποδομών ύδρευσης της χώρας.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την ύπαρξη 53 κρουσμάτων χολέρας που έχουν καταγραφεί σε πέντε από τις 14 επαρχίες της χώρας με τον υψηλότερο αριθμό να σημειώνεται στο Χαλέπι, στην βόρεια Συρία.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι επτά άνθρωποι πέθαναν από την νόσο.

Ο επικαιροποιημένος απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο δύο ακόμη επιβεβαιωμένων θανάτων από χολέρα την Δευτέρα.

Η χολέρα συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένου νερού και προκαλεί διάρροια και εμετούς.

Μπορεί να εξαπλωθεί σε κατοικημένες περιοχές που στερούνται κατάλληλων αποχετευτικών δικτύων ή δικτύων υδροδότησης.

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι υπάρχει ένας «πολύ υψηλός» κίνδυνος εξάπλωσης της χολέρας σε όλη τη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, τα πιο πρόσφατα κρούσματα χολέρας ήταν τα πρώτα που αναφέρθηκαν στη χώρα από το 2009 όταν είχαν επιβεβαιωθεί 342 κρούσματα στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά της χώρας και στην επαρχία Ράκα στα βόρεια.

Η πάνω από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου έχει καταστρέψει τα δύο τρίτα των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, τους μισούς από τους υπάρχοντες σταθμούς υδάτων και το ένα τρίτο από τις δεξαμενές ύδατος, όπως ανακοίνωσε η UNICEF.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός βασίζεται σε εναλλακτικές και συχνά επικίνδυνες υδάτινες πηγές, ενώ τουλάχιστον το 70% των αποβλήτων δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ένα ξέσπασμα χολέρας έπληξε το γειτονικό Ιράκ το καλοκαίρι για πρώτη φορά μετά το 2015.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η νόσος πλήττει μεταξύ 1,3 εκατομμυρίου και 4 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο εκ των οποίων χάνουν τη ζωή τους από 21.000 ως 143.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ