Συνομιλία Τζόνσον - Ζελένσκι για τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας που στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία

Συνομιλία Τζόνσον - Ζελένσκι για τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας που στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για την πρόσφατη επίσκεψή του στο ανατολικό μέτωπο, σημειώνοντας την ισχυρή βούληση των Ουκρανών στρατιωτών να πολεμήσουν

του Θανάση Γκαβού

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί οι ηγέτες Ηνωμένου Βασιλείου και Ουκρανίας, Μπόρις Τζόνσον και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για την πρόσφατη επίσκεψή του στο ανατολικό μέτωπο, σημειώνοντας την ισχυρή βούληση των Ουκρανών στρατιωτών να πολεμήσουν.

Επισήμανε παράλληλα τους τομείς στους οποίους οι Ουκρανοί χρειάζονται διεθνή υποστήριξη.

Ο κ. Τζόνσον από την πλευρά του αναφέρθηκε στα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που στέλνει η Βρετανία στους Ουκρανούς, ώστε να πλήττουν θέσεις ρωσικού πυροβολικού που χρησιμοποιούνται για το βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων.

Όπως έγινε γνωστό, το Λονδίνο στέλνει για πρώτη φορά τέτοιας εμβέλειας πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία, παρά την απειλή από τη Ρωσία κατά της Δύσης για την παροχή όπλων στους Ουκρανούς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιθετικά.

Κατά τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας θα σταλούν οι εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων M270. Σύμφωνα με το BBC, σε πρώτο στάδιο θα σταλούν τρία τέτοια πυραυλικά συστήματα. Πρόκειται για σύστημα με ικανότητα εκτόξευσης 12 πυραύλων εδάφους-εδάφους μέσα σε ένα λεπτό και με εμβέλεια 80 χιλιομέτρων.

«Καθώς η τακτική των Ρώσων αλλάζει, έτσι πρέπει να αλλάξει και η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε ο κ. Γουάλας, προσθέτοντας ότι οι M270 θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αμυνθούν καλύτερα έναντι της «βάρβαρης» και «αδιάκριτης» χρήσης πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς από τους Ρώσους.

Οι κ.κ. Τζόνσον και Ζελένσκι συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες να τερματιστεί ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός που δεν επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Συμφώνησαν επιπλέον να εντείνουν τις προσπάθειες με άλλους συμμάχους, όπως τους ηγέτες του G7, για τερματισμό της παράνομης ρωσικής εισβολής και για υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στον χθεσινό αποκλεισμό της εθνικής Ουκρανίας από την Ουαλία στο ματς για το τελευταίο εισιτήριο για το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Πηγή: skai.gr