Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου των Πρώτων Κυριών και των Πρώτων Κυρίων - Δείτε βίντεο

H Ουκρανία στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου που οργάνωσε η Πρώτη Κυρία της χώρας, Ολένα Ζελένσκα, μέσω τηλεδιάσκεψης και μεταδόθηκε ζωντανά από το skai.gr

Για το μέλλον του κόσμου που διακυβεύεται στην Ουκρανία, αλλά και για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας συζήτησαν, στη Δεύτερη Σύνοδο Κορυφής των Πρώτων Κυριών και των Πρώτων Κυρίων του κόσμου, που οργανώθηκε από την πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα.

Δείτε τις εργασίες της Συνόδου:

Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου μηνύματα συμπαράστασης στην Ουκρανία απηύθυναν πρώτες κυρίες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες η Μπριζίτ Μακρόν και η Μαρέβα Μητσοτάκη, αλλά και ηθοποιοί που έχουν εκφρασθεί δημόσια υπέρ της Ουκρανίας, όπως η Μίλα Κούνις με τον Άστον Κούτσερ και ο Ρίτσαρντ Γκιρ, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «Το μέλλον του κόσμου διακυβεύεται τώρα στην Ουκρανία. Ο πλήρους κλίμακας πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει αμφισβητήσει την παγκόσμια τάξη που χτίστηκε εδώ και δεκαετίες - μια τάξη που διέπεται από το νόμο και όχι από τη στρατιωτική δύναμη, μια τάξη της διακυβέρνησης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου.

»Πρέπει να ενωθούμε στις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε όλοι μαζί την επιθετικότητα της Ρωσίας και να επαναφέρουμε τον κόσμο μας, έναν κόσμο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερισχύουν της δύναμης των όπλων, της ωμής βίας και της απολυταρχίας.

Οι Πρώτες Κυρίες και οι Πρώτοι Κύριοι του κόσμου συναντήθηκαν στη Δεύτερη Σύνοδο Κορυφής και μίλησαν, μεταξύ άλλων, για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

»Οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες συζήτησαν για τα βασικά και κοινά θέματα. Για τα παιδιά και την εκπαίδευση, για τους μετανάστες, για τη σωματική και ψυχική αποκατάσταση των Ουκρανών, για τις γυναίκες και τον ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων στον τομέα της άμυνας, της πολιτικής, της πληροφορικής, της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της χώρας.

»Φέτος, η Σύνοδος Κορυφής ήταν αφιερωμένη στην πιο οδυνηρή πρόκληση του 2022, στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ο άνθρωπος θα είναι το κεντρικό πρόσωπο και το θέμα της συζήτησης.

«Η φιλοξενία της Δεύτερης Σύνοδου Κορυφής, που είχε προγραμματιστεί πέρυσι, παρά τις καθημερινές τρομοκρατικές ενέργειες της Ρωσίας, για μας είναι μία προσεκτικά σταθμισμένη απόφαση. Υπάρχει ανάγκη για τη αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της χώρας μας, για αυτό πρέπει να αποκτήσουμε και την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινότητας», είπε η Ολένα Ζελένσκα.

Η Σύνοδος Κορυφής χωρίσθηκε σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

  1. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στους προσωρινά εκτοπισμένους ανθρώπους.
  2. Η δεύτερη  ήταν αφιερωμένη στα παιδιά και την εκπαίδευση.
  3. Η τρίτη ήταν για τη σωματική και ψυχική αποκατάσταση των Ουκρανών.
  4. Η τέταρτη ήταν αφιερωμένη στον ρόλο των γυναικών στη λήψη αποφάσεων στον τομέα της άμυνας, της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της χώρας και, ειδικότερα, στον τομέα της πληροφορικής.
Πηγή: skai.gr