Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ενίσχυση στήριξης στην Ουκρανία ζητά ο Τζόνσον - Ανακοινώνει νέο βρετανικό πακέτο βοήθειας

του Θανάση Γκαβού

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στις συνόδους του ΝΑΤΟ και του G7 θα παρουσιάσει ένα νέο βρετανικό πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Κατά την άφιξή του στη βελγική πρωτεύουσα ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι ηγέτες πρέπει να αρθούν στο ύψος της πρόκλησης παροχής βοήθειας στην Ουκρανία ώστε να υπερασπιστεί τα εδάφη της.

Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει πόσο πολύ αγαπούν και πιστεύουν στη χώρα τους και ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν δρόμο-δρόμο για να την υπερασπιστούν.

Σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να στείλει ακόμα 6.000 πυραύλους στην Ουκρανία, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου βοήθειας που προαναγγέλθηκε τη νύχτα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, οι μισοί από αυτούς τους πυραύλους θα είναι αντιαρματικοί, σαν τα 4.000 ελαφριά αντιαρματικά οπλικά συστήματα NLAW και Javelin που έχει ήδη διαθέσει στις ουκρανικές δυνάμεις το Λονδίνο.

Οι υπόλοιποι 3.000 περιγράφονται ως «όπλα υψηλής εκρηκτικής ύλης». Μεταξύ αυτών πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται αντιαεροπορικά βλήματα Starstreak.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνδράμει τους Ουκρανούς με συλλογή πληροφοριών ασφαλείας, αλλά και με 25 εκατομμύρια λίρες για την πληρωμή των μισθών των μελών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ήδη το Λονδίνο έχει διαθέσει 400 εκ. λίρες σε ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο.

Επιπλέον θα διατεθούν 4,1 εκ. λίρες στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC ώστε να ενισχυθούν τα προγράμματα στην ουκρανική και ρωσική γλώσσα, αλλά και χρήματα όπως και έμπρακτη στήριξη στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

«Ένα μήνα από την έναρξη της κρίσης η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια επιλογή. Μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ελευθερίας στην Ουκρανία ή να διακινδυνεύσουμε να σβηστεί σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο», είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Τζόνσον που συνόδευσε τις ανακοινώσεις περί βρετανικής βοήθειας.

Πρόσθεσε πως ο Πούτιν «ήδη αποτυγχάνει στην Ουκρανία» και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τους εταίρους για την ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Σε πρωινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνο LBC ο Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε τον Ουκρανό Πρόεδρο με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, λέγοντας ότι όπως και ο ιστορικός Βρετανός ηγέτης, έτσι και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «γνωρίζει ότι ίσως να μην είναι το λιοντάρι, αλλά είχε την τιμή να δώσει τον βρυχηθμό». Συμπλήρωσε ότι το λιοντάρι είναι ο ουκρανικός λαός.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί η πίεση επί του Πούτιν «και να μειωθεί η διάρκεια του πολέμου», όπως πιθανώς η επιβολή περιορισμών στη χρήση των ρωσικών αποθεμάτων χρυσού ή περαιτέρω αποκλεισμός της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT.

Όπως τόνισε, ο Πούτιν έχει ήδη περάσει ένα ακόμα όριο βαρβαρότητας που δικαιολογεί την αυστηροποίηση των κυρώσεων. «Ο κόσμος μιλάει για καινούριες κόκκινες γραμμές για χημικά, βιολογικά, τακτικά πυρηνικά όπλα ή οτιδήποτε. Για μένα η κόκκινη γραμμή έχει ήδη παραβιαστεί. Βομβαρδίζει αδιακρίτως κέντρα αμάχων. Προκαλεί τεράστιους αριθμούς θυμάτων σε εντελώς αθώους πληθυσμούς», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη αποκάλυψη του τελευταίου μήνα την αγάπη των Ουκρανών για τη χώρα τους και την αποφασιστικότητα τους να την υπερασπιστούν.

Πηγή: skai.gr