Μακρόν πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Δεν είναι καλό για την Ευρώπη η απομόνωση της Γερμανίας

«Είναι ένα σύνολο μέτρων που έχει στόχο να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και να αποτρέψουμε την κερδοσκοπία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος

«Η απομόνωση της Γερμανίας δεν ευνοεί ούτε την ίδια, ούτε την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της απέναντι στην ενεργειακή κρίση, κάτι για το οποίο δεν έχει αμφιβολία. Σημείωσε ότι σήμερα θα συνεργαστεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς γιατί «δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη η απομόνωση της Γερμανίας». Όπως είπε ο στόχος είναι να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, με πολλαπλά εργαλεία, που βρίσκονται στις προτάσεις της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο μηχανισμό που ήδη εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία και στις κοινές αγορές φυσικού αερίου.

«Είναι ένα σύνολο μέτρων που έχει στόχο να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και να αποτρέψουμε την κερδοσκοπία», τόνισε. Υπογράμμισε, όμως, ότι παράλληλα χρειάζεται «περισσότερη δημοσιονομική αλληλεγγύη», μέσω ενός μηχανισμού εγγυήσεων ή δανείων. «Θα δούμε τί θα βγει από αυτή τη συζήτηση», είπε με νόημα ο Γάλλος Πρόεδρος.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με τη Γαλλία, μέσα από έναν «πράσινο ενεργειακό διάδρομο» από τη Βαρκελώνη ως τη Μασσαλία. Όπως είπε το Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ