Συνάντηση Σούνακ με τον Εμίρη του Κατάρ στο Ριάντ

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν ότι οι ηγέτες έχουν ευθύνη να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπεί κάτι τέτοιο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι είχε το πρωί ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Η συνάντηση έγινε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβία πριν ο κ. Σούνακ αναχωρήσει για την Αίγυπτο, τον επόμενο σταθμό των ταξιδιών του στη Μέση Ανατολή, που άρχισαν με επίσκεψη στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η απώλεια ζωών αμάχων μετά από την επίθεση της Χαμάς ήταν «σοκαριστική και τραγική».

Υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή και συμφώνησαν ότι οι ηγέτες έχουν ευθύνη να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Σούνακ ευχαρίστησε το Κατάρ για τις προσπάθειες να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, περιλαμβανομένων Βρετανών υπηκόων. Είπε πως η βρετανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Οι κ.κ. Σούνακ και Αλ Θάνι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή αναφορικά με την τύχη των ομήρων.

Επίσης χαιρέτισαν την πρόοδο στο θέμα της πρόσβασης στη Γάζα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμφωνώντας ότι χρειάζεται επειγόντως να παραδοθούν τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους αμάχους που υποφέρουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ