Συναντήσεις Τρας με Ερντογάν και Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη

Η Βρετανή πρωθυπουργός χαιρέτισε την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ην. Βασιλείου - Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στην αμυντική συνεργασία.

Συναντήσεις με ηγέτες άλλων χωρών είχε στη Νέα Υόρκη η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ αυτών ήταν οι Πρόεδροι της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η συζήτηση με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επικεντρώθηκε στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες των Ουκρανών ως προς την ανάκτηση εδαφών και την οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Η κα Τρας διατύπωσε το «ξεκάθαρο» μήνυμα ότι το Κίεβο «μπορεί να νικήσει και θα νικήσει» και πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει την ουκρανική ακεραιότητα.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης τον Πρόεδρο Ερντογάν για το ρόλο του στην εξασφάλιση συμφωνίας εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών «και για την υποστήριξή του στην κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ υπό το φως νέων απειλών», πρόσθεσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Χαιρέτισε επίσης την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ην. Βασιλείου-Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στην αμυντική συνεργασία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης ευκαιρίες να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στην καθαρή ενέργεια, περιλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και στην προηγμένη αμυντική τεχνολογία και στο εμπόριο.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν οι δυο ηγέτες καταδίκασαν τις φιλοπολεμικές δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν αναφορικά με την Ουκρανία. Συμφώνησαν πως οι ενέργειες του Ρώσου ηγέτη υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχίσουν οι σύμμαχοι να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Η κα Τρας μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον Αμερικανό ηγέτη για την πρόθεσή της να επικαιροποιήσει την πρόσφατη Ενοποιημένη Μελέτη που εκθέτει με λεπτομέρεια την αμυντική στρατηγική της Βρετανίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια αντιμετώπισης της «εξελισσόμενης πρόκλησης» που συνιστούν χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Τρας και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης την ανάγκη τερματισμού της υπερεξάρτησης από αυταρχικά καθεστώτα για την ενέργεια, την τεχνολογία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για αύξηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αναφέρθηκαν επίσης σε άλλες παγκόσμιες προκλήσεις επί των οποίων Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ συνεργάζονται, με ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια αποτροπής του Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Στο θέμα του Πρωτοκόλλου Βόρειας Ιρλανδίας της συμφωνίας του Brexit συμφώνησαν πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η προστασία της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Η κα Τρας είχε επίσης συναντήσεις με τους ηγέτες του Ισραήλ, του Μαυρίκιου, της Λιθουανίας και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ