Κλείσιμο

Συναντήσεις με Σούνακ και βασιλιά Κάρολο για τον Μπάιντεν στη Βρετανία

Με τον βασιλιά Κάρολο θα συζητηθούν κυρίως θέματα που άπτονται της κλιματικής κρίσης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ θα γίνει σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που έφτασε στο Λονδίνο χθες το βράδυ πραγματοποιώντας στάση πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Αργότερα ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Σούνακ θα βρίσκεται η «ανταλλαγή σημειώσεων» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ουκρανική αντεπίθεση κατά των Ρώσων, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε.

Με τον βασιλιά Κάρολο θα συζητηθούν κυρίως θέματα που άπτονται της κλιματικής κρίσης.

Η επίσκεψη, που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, δίνει την ευκαιρία για την πέμπτη συνάντηση Μπάιντεν-Σούνακ σε ισάριθμους μήνες. Παρόλα αυτά γίνεται σε μια περίοδο αμφιβολιών για τη σύμπνοια ΗΠΑ-Ην. Βασιλείου επί του ουκρανικού και πτυχών της λειτουργίας του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία έχει δεχθεί έντονη κριτική στο Ην. Βασίλειο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Σούνακ σημείωσε πως η Βρετανία συνεχίζει να αποθαρρύνει τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών.

Διαφωνία υπάρχει και ως προς το χρόνο ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, με τον Τζο Μπάιντεν να είναι πιο επιφυλακτικός.

Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει απορρίψει την υποψηφιότητα του Βρετανού Υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Όπως ισχυρίστηκαν πηγές της Telegraph μέσα στην εβδομάδα,, αυτό οφείλεται στη δυσαρέσκεια του Μπάιντεν με την πρωτοβουλία των Σούνακ και Γουάλας να ηγηθούν των προσπαθειών απόκτησης F-16 από τους Ουκρανούς, δίχως την πρότερη έγκριση των Αμερικανών.

Πηγή: skai.gr