Σύλληψη 28χρονου που εργαζόταν στο βρετανικό κοινοβούλιο - Κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Η πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο χαρακτήρισε τη σύλληψη και τις κατηγορίες «πολιτική φάρσα» και «κακόβουλη δυσφήμηση».

Λονδίνο, του Θανάση Γκαβού

Στη σύλληψη συνεργάτη κορυφαίων πολιτικών του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, που εργαζόταν ως ερευνητής στο βρετανικό κοινοβούλιο, προέβη η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Εδιμβούργο, με κατηγορίες κατασκοπείας για λογαριασμό της Κίνας.

Τη σύλληψη του 28χρονου Κρις Κας, που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αποκάλυψαν οι Sunday Times. Μαζί του συνελήφθη ένας ακόμα άνδρας ηλικίας περίπου 30 ετών με τις ίδιες κατηγορίες.

Ο 28χρονος ήταν στενός συνεργάτης του Τομ Τούγκεντχατ, νυν υφυπουργού Ασφαλείας, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων και διεκδικητή της ηγεσίας των Τόρις και της πρωθυπουργίας μετά από την παραίτηση Τζόνσον.

Ο κ. Κας εργαζόταν εσχάτως ως διευθυντής οργάνωσης που ασχολείται με την κινεζική πολιτική, την οποία συγχρηματοδοτούσε ο κ. Τούγκεντχατ.

Είχε επίσης προσληφθεί ως ερευνητής της νυν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Αλίσια Κερνς.

Η απόκρυψη της σύλληψης επί τόσους μήνες έχει προκαλέσει αντιδράσεις από βουλευτές, κυρίως από όσους κατά καιρούς προειδοποιούν για την αυξημένη κινεζική επιρροή στο Γουέστμινστερ.

Ένας εξ αυτών, ο σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Ο δε πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έθιξε το θέμα στη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Τσιανγκ στο πλαίσιο της συνόδου του G20.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός ηγέτης «μετέφερε τις σημαντικές ανησυχίες για την κινεζική παρέμβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο χαρακτήρισε τη σύλληψη και τις κατηγορίες «πολιτική φάρσα» και «κακόβουλη δυσφήμηση».

Ο Κας είχε εξασφαλίσει πάσο πρόσβασης σε όλους τους χώρους του κοινοβουλίου, αν και πιστεύεται ότι δεν περιήλθαν στην κατοχή του απόρρητες πληροφορίες.

Αμφότεροι οι συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση και θα εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου τον ερχόμενο μήνα.

Πέρυσι η υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας MI5 είχε εκδώσει έναν σπάνιο συναγερμό για τη δράση μιας άλλης ερευνήτριας στο Γουέστμινστερ, της Κριστίν Λι, για λογαριασμό της Κίνας. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: skai.gr