Στρατηγός Χοτζ στη DW: Η Ουκρανία μπορεί να αντεπιτεθεί - Η αναλογία με το Στάλινγκραντ

Η ρωσική δύναμη πυρός έχει εξαντληθεί και η Ουκρανία μπορεί να ανακτήσει εδάφη, δηλώνει στην DW ο στρατηγός Μπεν Χοτζ, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ο Μπεν Χοτζ θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος στρατιωτικός. Πριν αναλάβει την ηγεσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, με έδρα το Βισμπάντεν της Γερμανίας, είχε υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Θεωρεί ότι η Ρωσία παρουσιάζει αισθητές αδυναμίες στον ανεφοδιασμό, που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Για να γίνει πιο κατανοητός ανατρέχει σε ένα παράδειγμα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο γερμανικός στρατός, μετά τη σαρωτική ήττα του στο Στάλινγκραντ, προσπαθούσε μάταια να ανασυγκροτηθεί, υπό τις οδηγίες του στρατάρχη Έριχ φον Μάνσταϊν. «Στο ανατολικό μέτωπο η Βέρμαχτ είχε αναγκαστεί να διαθέσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες μόνο και μόνο για να φυλάξουν τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ουκρανία και στη Λευκορωσία», λέει ο Αμερικανός στρατηγός. «Οι Ρώσοι ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν. Είναι ευάλωτοι. Οι δυνατότητές τους για ανεφοδιασμό έχουν εξαντληθεί, ούτε εξαρτήματα δεν διαθέτουν, είναι πολύ δύσκολο».

Η σύγκριση δεν είναι εύκολη, ούτε αυτονόητη. Την εποχή εκείνη η Βέρμαχτ και το ναζιστικό καθεστώς είχαν ξεκινήσει έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά και τα μεγέθη ήταν πολύ διαφορετικά. Μόνο κατά την προέλασή του προς στον ποταμό Δνείπερο ο σοβιετικός στρατός είχε χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες. Το Φεβρουάριο η συνολική δύναμη που είχε παρατάξει το Κρεμλίνο στα σύνορα με την Ουκρανία δεν ξεπερνούσε τους 150.000 στρατιώτες. Αλλά αυτό που εν τέλει υποστηρίζει ο στρατηγός Χοτζ είναι ότι, λόγω και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός έχει ουσιαστικά εξαντλήσει τη δύναμη πυρός που διαθέτει.

Περισσότερα όπλα από τη Δύση για την Ουκρανία;

«Οι Ρώσοι έχουν φτάσει αυτό που ο Κλαούζεβιτς αποκαλούσε 'σημείο κορύφωσης'. Είναι το σημείο, πέρα από το οποίο η μία πλευρά δεν μπορεί να συνεχίσει την επίθεσή της», λέει ο Χοτζ. «Γιατί δεν έχει τους πόρους ή τους ανθρώπους ή την ενέργεια ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Αυτό που κάνουν τώρα οι Ουκρανοί, πιστεύω, είναι ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία αντεπίθεση, η οποία θα γίνει όταν το αποφασίσουν και όπως το αποφασίσουν. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστρέψουν το πυροβολικό, τους πυραύλους, αλλά και τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων. Κάθε φορά που χτυπούν μία ρωσική αποθήκη πυρομαχικών- και αυτό συμβαίνει περίπου δύο φορές την εβδομάδα- οι Ρώσοι είναι υποχρεωμένοι να υποχωρούν λίγο ακόμη»

Όπως και άλλοι στρατιωτικοί στη Δύση, ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. εκτιμά ότι, για να εκμεταλλευθούν οι Ουκρανοί τα ευάλωτα σημεία της ρωσικής πλευράς, θα πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερα «έξυπνα» όπλα δυτικής τεχνολογίας, όπως οι πύραυλοι ATACMS (Army Tactical Missile Systems) με ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος αυτός μπορεί να εκτοξευθεί και από ένα αμερικανικό «σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας» (HIMARS), με το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες οι Ουκρανοί καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης. Στην Ουάσιγκτον, από τον Ιούλιο, βουλευτές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών φαίνεται να υποστηρίζουν την αποστολή πυραύλων ATACMS στο Κίεβο. Πάντως προ ημερών ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ ανέφερε ότι οι πύραυλοι δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Ουκρανία.

«Μάλλον απίθανο» ένα πυρηνικό χτύπημα

Ενδοιασμούς για την περαιτέρω ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων εκφράζει κυρίως ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος θεωρεί ότι αυτή η απόφαση ίσως προκαλέσει νέα κλιμάκωση, μάλιστα κάνει λόγο ακόμη και για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στρατηγός Μπεν Χοτζ έχει διαφορετική άποψη: «Νομίζω ότι ο κ.Σάλιβαν υπερβάλλει, όταν λέει ότι δεν θέλει να διακινδυνεύσει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», δηλώνει ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. «Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία είναι να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο. Δεν κερδίζει τίποτα αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει στόχος που θα μπορούσε να πλήξει αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων και βέβαια, εάν γινόταν κάτι τέτοιο, θα ήταν αδύνατον για τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ να μείνουν απαθείς. Επίσης δεν πιστεύω ότι ο Πούτιν είναι τρελός. Μπορεί να είναι διαβολικός, αλλά δεν είναι τρελός και δεν έχει τάσεις αυτοκτονίας. Θεωρώ επίσης ότι οι 70 ολιγάρχες που τον κρατούν στην εξουσία δεν θα ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο...»

Πηγή: DW - Φρανκ Χόφμαν/ Γιάννης Παπαδημητρίου