Στους 10 πιο καταζητούμενους του FBI η αγνοούμενη «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» - Είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα

Στους 10 πιο καταζητούμενους του FBI η αγνοούμενη «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων»

Αγνοείται από το 2017, όταν εθεάθη για τελευταία φορά να επιβιβάζεται σε πτήση από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Στο «Τop 10» της λίστας των πιο καταζητούμενων ατόμων του FBI (Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ) βρίσκεται η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» Ρούτζα Ιγκνάτοβα. 

Η Βουλγάρα υπήκοος, περίπου 40 χρόνων, καταζητείται για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε μέσα από την εταιρεία κρυπτονομισμάτων OneCoin που ίδρυσε, αποσπώντας από τα θύματά της τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αγνοείται από το 2017, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν ένταλμα σύλληψης και οι ανακριτές ήταν κοντά στη σύλληψή της. Εθεάθη για τελευταία φορά να επιβιβάζεται σε πτήση από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Το 2014, η OneCoin άρχισε να προσφέρει στους αγοραστές προμήθεια εάν πουλούσαν το νόμισμα σε περισσότερα άτομα.

Ιγκνάτοβα


Όμως οι πράκτορες του FBI λένε ότι το OneCoin δεν είχε αξία, και ποτέ δεν προστατεύτηκε από την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούν άλλα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τις κατηγορίες των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, επρόκειτο ουσιαστικά για ένα «Σχήμα Πόντσι» (επενδυτική «πυραμίδα») μεταμφιεσμένο σε κρυπτονόμισμα.

«Συντόνισε χρονικά τέλεια το σχέδιό της, κεφαλαιοποιώντας την ξέφρενη εικασία των πρώτων ημερών του κρυπτονομίσματος», δήλωσε ο Ντέιμιαν Ουίλιαμς, ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν.
Το FBI προσθέτει τους φυγάδες στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους όταν πιστεύει ότι το ευρύ κοινό μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στον εντοπισμό τους.

Μια ειδοποίηση του FBI που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη πρόσφερε αμοιβή 100.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στη σύλληψη της 40χρονης, στην οποία απαγγέλθηκαν το 2019 με οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω εμβάσματος και της απάτης σε τίτλους.

Είναι η μόνη γυναίκα που κατέχει τη διόλου αξιοζήλευτη θέση στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI.

Ο ερευνητής του BBC Τζέιμι Μπάρτλετ, τόνισε ότι ένας από τους λόγους που είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί η Ιγκνάτοβα είναι ότι εξαφανίστηκε με τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο δολάρια κάτι που τη βοηθάει να ξεγλιστράει από το νόμο.
 

Πηγή: bbc.com