Γερμανία: Είναι πολλά τα λεφτά; Γενναίες αυξήσεις για τους βουλευτές – Οι μηνιαίες αποδοχές του καγκελάριου

Κατά περίπου 300 ευρώ αυξάνεται από την 1η Ιουλίου η αποζημίωση των βουλευτών στη Γερμανία. Ο μισθός του καγκελάριου ξεπερνά, για πρώτη φορά, τις 30.000 ευρώ μηνιαίως.

Μία γενναία αύξηση της τάξης των 300 ευρώ μηνιαίως περιμένει τους βουλευτές της «Μπούντεσταγκ», της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, από την 1η Ιουλίου. Ήδη από τον Απρίλιο η πρόεδρος της Βουλής Μπέρμπελ Μπας είχε ενημερώσει τους βουλευτές ότι η μηνιαία «αποζημίωση» που λαμβάνουν θα αυξηθεί από τoν Ιούλιο κατά 3,1%. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) η αποζημίωση φτάνει πλέον στα 10.323,29 ευρώ. Ο μηνιαίος μισθός του καγκελάριου θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 30.000 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει γιατί, με απόφαση που είχε λάβει η ίδια η Βουλή, η μηνιαία αποζημίωση των βουλευτών «συνδέεται με την γενικότερη εξέλιξη των μισθών», δηλαδή ουσιαστικά ακολουθεί ένα σύστημα αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Εκτός από την αποζημίωση οι βουλευτές λαμβάνουν και ένα αφορολόγητο επίδομα λειτουργικών εξόδων ύψους 4.583,39 ευρώ μηνιαίως, με το οποίο συνήθως πληρώνουν τα έξοδα λειτουργίας για το πολιτικό γραφείο τους ή το ενοίκιο για μία δεύτερη κατοικία στο Βερολίνο, εφόσον εκλέγονται σε άλλη περιφέρεια.

Πέρασε η εποχή των περικοπών

Η γενναία αύξηση έρχεται μετά από μία μεγάλη περίοδο εγκράτειας. Το 2021 οι αποδοχές των βουλευτών είχαν μειωθεί, καθώς το ίδιο συνέβαινε και με τους υπόλοιπους μισθούς, ενώ το 2020 οι ίδιοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού είχαν δηλώσει ότι παραιτούνται οικειοθελώς από κάθε αύξηση, σε ένδειξη συμπαράστασης για τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία που είχε προκαλέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις δεν ισχύουν για όσους δεν είναι μέλη του Κοινοβουλίου. Αυτό έχει ως συνέπεια, για παράδειγμα, να λαμβάνει η βουλευτής και υφυπουργός Άμυνας Σίμτγε Μέλερ 21.604 ευρώ μηνιαίως, ενώ η ίδια η υπουργός Κριστίνε Λάμπρεχτ, που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, παίρνει λιγότερα χρήματα και συγκεκριμένα 20.425,57 ευρώ.

Είναι πολλά τα χρήματα;

Επερωτήσεις για τις αυξήσεις στη βουλευτική αποζημίωση είχε καταθέσει στη Βουλή το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», προειδοποιώντας ότι «οι βουλευτές απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον απλό λαό». Ο βουλευτής της AfD Ρενέ Σπρίνγκερ δηλώνει μάλιστα στην Bild ότι οι πολιτικοί «εγκρίνουν παχυλές αυξήσεις για τον εαυτό τους, ενώ ξεφορτώνονται με μικροποσά τους εργαζόμενους που υποφέρουν από τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού». Αλλά και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) έχει επανειλημμένα επικρίνει τις αυξήσεις στη βουλευτική αποζημίωση. «Μισθός πάνω από 10.000 μεικτά και μάλιστα με εγγυημένη τιμαριθμική αναπροσαρμογή; Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτή τη χώρα δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής Νικόλ Γκόλκε σε σχετική συζήτηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή τον Δεκέμβριο του 2021.

Αλήθεια, είναι λίγα ή πολλά τα 10.323,29 ευρώ για έναν βουλευτή ή τα 30.000 και κάτι για τον καγκελάριο; Προφανώς είναι θέμα οπτικής γωνίας. Πάντως ο αποζημίωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν φτάνει σήμερα τα 450.000 δολάρια ετησίως. Για να μην μιλήσουμε για τον επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, ο οποίος αμείβεται με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μαζί με τα «bonus». Όσο για τον Κρίστιαν Σέβινγκ, διοικητή της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, το 2021 εκτιμάται ότι ο μισθός του έφτασε αισίως τα 8,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου