Προβληματισμός Σερβίας για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου εξαιτίας των κυρώσεων της Ε.Ε.

Προβληματισμός Σερβίας για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου εξαιτίας των κυρώσεων της Ε.Ε.

Έντονη ανησυχία εκφράζεται στη Σερβία για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ομαλή εισροή στη χώρα φυσικού αερίου και πετρελαίου εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά της Ρωσίας αλλά και των αποφάσεων της Μόσχας για την πληρωμή σε ρούβλια.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξάνταρ Βούτσιτς δεν έκρυψε τον προβληματισμό του με δεδομένο ότι τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία φτάνουν μέσω αγωγών που διασχίζουν χώρες της ΕΕ.

«Εμείς λαμβάνουμε το ρωσικό πετρέλαιο από τον αγωγό μέσω Κροατίας, πρέπει να διευθετήσουμε όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν με τους Ευρωπαίους» επισήμανε ο Βούτσιτς, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ενδεχόμενη επέκταση των εχθροπραξιών στην Οδησσό θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα στην προμήθεια του πετρελαίου. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι εξαιτίας της αβεβαιότητας στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Συζητάω ήδη με εταίρους μας στη Μέση Ανατολή για να προμηθευτούμε από αυτούς πετρέλαιο. Ταυτόχρονα αναζητούμε τρόπο για να φτάσει στη Σερβία. Ο καλύτερος πιστεύω είναι μέσω του Δυρραχίου στην Αλβανία και στην συνέχεια με βυτιοφόρα στη Σερβία» ανέφερε ο Βούτσιτς. Η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσία και συνεπώς δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θεωρεί «μη φιλικές» η Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τις ανησυχίες του Βελιγραδίου τόνισε ότι «η Σερβία δεν ανήκει στις «εχθρικές» χώρες και δεν απαιτείται να πληρώνει σε ρούβλια την αγορά πετρελαίου και αερίου, τόνισε ωστόσο ότι πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν στη Σερβία οι ενδιάμεσες χώρες όπως η Βουλγαρία.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα για τη σερβική πολιτική ηγεσία αποτελεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μεγαλύτερης εγχώριας πετρελαϊκής εταιρίας NIS που ανήκει στη ρωσική Gazprom Neft η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων.

Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς από το δημόσιο του πακέτου των μετοχών της Gazprom Neft. Αναφέρεται επίσης ότι τελευταία ασκούνται πιέσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για δήμευση της περιουσίας της Gazprom στη Σερβία και τη μεταπώληση της σερβικής πετρελαϊκής NIS στη βρετανική Shell. Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι όλα αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν έντονα τη σερβική πολιτική ηγεσία μετά τις γενικές εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές, δημοτικές) που θα διεξαχθούν στις 3 Απριλίου. Το Βελιγράδι θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία που ενδεχομένως θα δυσαρεστήσουν την κοινή γνώμη και δεν αποκλείεται να προκληθούν εντάσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ