Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟ - Ζελένσκι: Τα αποτελέσματα της συνόδου ήταν καλά, αλλά...

«Ανυπομονώ για την ημέρα που θα συναντηθούμε ως σύμμαχοι», είπε στον Ζελένσκι, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις για το πότε και το πώς η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα πιο κοντά από πότε στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Ανυπομονώ για την ημέρα που θα συναντηθούμε ως σύμμαχοι», είπε ο Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στον Ζελένσκι, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις για το πότε και το πώς η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν μια στρατιωτική νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν θα τον αποφασίσει η Μόσχα».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ ήταν καλά, αλλά θα ήταν ιδανικά αν είχε υπάρξει πρόσκληση προς το Κίεβο να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Παράλληλα ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι ήταν σημαντική η αναγνώριση πως η Ουκρανία δεν χρειάζεται να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) και πρόσθεσε ότι έλαβε θετικά νέα αναφορικά με τα αμυντικά πακέτα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της συνόδου.

Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την ανακοίνωση των «εγγυήσεων ασφαλείας» από τις χώρες G7, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια μελλοντική εισδοχή στο ΝΑΤΟ.

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές για τον ουκρανικό λαό, αλλά πρόκειται για εγγυήσεις προς την Ουκρανία στον δρόμο της ένταξης στο ΝΑΤΟ», και όχι «αντί για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ