Στο Πόρτσμουθ για υπογραφή συμφωνίας οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας

O Ν. Παναγιωτόπουλος έγινε δεκτός από τον Βρετανό ομόλογό του, Μπέν Γουάλας, στο Horse Guards Parade και επιθεώρησε στρατιωτικό άγημα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στο Πόρτσμουθ θα βρίσκονται το απόγευμα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μπεν Γουάλας για συνομιλίες και υπογραφή διμερούς αμυντικής συμφωνίας.

Το πρωί ο κ. Παναγιωτόπουλος έγινε δεκτός από τον κ. Γουάλας στο Horse Guards Parade, τον ιστορικό χώρο στρατιωτικών παρελάσεων και επίσημων ιππικών επιδείξεων στο Γουέστμινστερ, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και την Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκεί ο Έλληνας υπουργός επιθεώρησε στρατιωτικό άγημα που απαρτιζόταν από λόχο των Ιρλανδών Φρουρών και την μπάντα των Φρουρών Coldstream, η οποία μάλιστα παιάνισε ελληνικό στρατιωτικό εμβατήριο. Ο λοχαγός των Ιρλανδών Φρουρών κάλεσε στα ελληνικά τον κ. Παναγιωτόπουλο να επιθεωρήσει τους παρατεταγμένους στρατιώτες.

Στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στη νότια Αγγλία, επί του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Diamond, οι δύο υπουργοί θα έχουν συνομιλίες για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και προς το σκοπό αυτό θα υπογράψουν τη λεγόμενη Δήλωση Ενιαίου Οράματος (Joint Vision Statement).

Πρόκειται για συμφωνία που επισημοποιεί την πρόθεση των δύο χωρών να συνεργάζονται ακόμα πιο στενά επί στρατιωτικών θεμάτων, μεταξύ άλλων με κοινή εκπαίδευση μελών των ενόπλων δυνάμεων και κοινές ασκήσεις.

Παράλληλα καθορίζεται ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως ο υβριδικός πόλεμος και ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των κ.κ. Παναγιωτόπουλου και Γουάλας περιλαμβάνονται επίσης θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενόψει και της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες την άλλη εβδομάδα.

Το HMS Diamond είναι το τρίτο κατά σειρά από τα αντιτορπιλικά Type 45 που έχει κατασκευαστεί για το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου και τέθηκε σε υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2010, έχοντας ως βάση το Πόρτσμουθ.

Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει ως ναυαρχίδα σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε βρετανική αποστολή στην Άπω Ανατολή.

Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ολιγομελής αντιπροσωπεία με επιτελείς και στελέχη του Υπουργείου Άμυνας.
 

Πηγή: skai.gr