Ερντογάν: 3.549 οι νεκροί του σεισμού στην Τουρκία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 περιοχές

Στους 5.151 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία - Ο Ερντογάν κήρυξε σε έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από ισχυρούς σεισμούς - Το "ευχαριστώ" του Τούρκου προέδρου

Σε έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από ισχυρούς σεισμούς, ανακοινώνοντας ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 3.549. Βάσει του νέου απολογισμού οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ανέρχονται πλέον σε 5.151.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της αλλά και στον κόσμο» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας, 7,8 και 7,7 Ρίχτερ, που έπληξαν τις νότιες επαρχίες της χώρας. «Οι ειδικοί λένε ‘δεν υπάρχει παράδειγμα στον κόσμο» για αυτόν τον σεισμό’» σημείωσε.

Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα ερείπια μέχρι στιγμής.

Το προσωπικό έρευνας και διάσωσης και το προσωπικό υποστήριξης που εργάζονται στη σεισμογενή ζώνη ανέρχονται σε 53.317 άτομα  δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Παράλληλα, 5.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αποστέλλονται στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας, όπου οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, 54.000 σκηνές και 102.000 κλίνες έχουν ήδη σταλεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Το "ευχαριστώ" του Ταγίπ Ερντογάν

«Έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 70 διαφορετικές χώρες μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει με 18 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μας κάλεσαν στο τηλέφωνο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας που μας τηλεφώνησαν και έστειλαν μηνύματα για να μεταφέρουν την υποστήριξή τους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες… Η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι πολύτιμη για εμάς με το ηθικό της αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους αδελφούς και τις αδελφές μας από όλη την περιοχή μας που στέκονται δίπλα στο έθνος μας με τις προσευχές τους».

13,5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή

Την εκτίμηση πως ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας έχει επηρεάσει άμεσα περίπου 13,5 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, διατύπωσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ. 

Σύμφωνα με τον Κουρούμ, ο «σεισμός αυτός αποτελεί τη «μεγαλύτερη σεισμική καταστροφή του τελευταίου αιώνα μετά τον σεισμό του Ερζίντζαν» το 1939. Όπως είπε έχουν πληγεί 10 επαρχίες.

«Μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, ορισμένα κτήρια είχαν υποστεί φθορές, και με τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, κατέρρευσαν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν» παρατήρησε ο Κουρούμ, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει δυσκολία στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, καθώς τα οδικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα και είναι δύσκολο να υπάρξει βοήθεια σε αρκετές περιοχές.

Το BBC αναφέρει ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν εξάλλου νωρίτερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές. 

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία επηρεάζονται από το φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην επαρχία Γκαζιαντέπ επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι το νούμερο αυτό περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά δήλωσε σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

Πηγή: skai.gr