Στο Κίεβο η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών - Ενίσχυση ρωσικών δυνάμεων διαπιστώνει το Λονδίνο

Στο Κίεβο ταξιδεύει σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου Λιζ Τρας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι κάθε άλλο παρά έχουν υλοποιηθεί οι ανακοινώσεις της Ρωσίας περί αποχώρησης στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα.

Η κα Τρας θα συναντηθεί με τον ομόλογό της Ντμίτρο Κούλεμπα και στη συνέχεια θα παραχωρήσει ομιλία.

Σύμφωνα με απόσπασμα αυτής που δημοσιοποίησε το Foreign Office, αναμένεται να στείλει μήνυμα προς τη Μόσχα: «Θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι πολίτες έχουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους, χωρίς επιθετικότητα και εξαναγκασμό, όπου η ασφάλεια είναι πραγματικά αδιαίρετη και όπου τα έθνη σέβονται την κυριαρχία των άλλων και εκπληρούν τις δεσμεύσεις τους.

»Προτρέπω τη Ρωσία να πάρει το μονοπάτι της διπλωματίας. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε. Αλλά είμαστε πολύ ξεκάθαροι - αν αποφασίσουν να συνεχίσουν στο μονοπάτι της επιθετικότητας, θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες που θα επιφέρουν στη Ρωσία σοβαρό οικονομικό τίμημα και μια υπόσταση παρία».

Το Foreign Office, που δεν έχει διευκρινίσει την ώρα της επίσκεψης, ανέφερε πως η κα Τρας θα ταξιδέψει επίσης στην Πολωνία και στη Γερμανία, όπου το Σάββατο θα είναι ομιλήτρια στη διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στην Daily Telegraph, εξάλλου, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εκτιμά ότι η Ρωσία ετοιμάζεται «να δοκιμάσει το σθένος» της Δύσης παρατείνοντας «επί εβδομάδες αν όχι μήνες» την αντιπαράθεση στα σύνορα με την Ουκρανία.

Προειδοποιεί δε ότι η Δύση δεν πρέπει να παρασυρθεί «σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας» από τις ρωσικές ανακοινώσεις περί αποχώρησης στρατευμάτων από τα σύνορα, διότι «για την ακρίβεια η ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση δε δείχνει σημάδια ελάττωσης».

Επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες της ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός των ημερών και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, το πρωί της Πέμπτης, ο Υπουργός Άμυνας του Ην. Βασιλείου Μπεν Γουάλας επανέλαβε την αμερικανική διαπίστωση ότι όχι μόνο δεν αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά «έχουμε δει μια αύξηση στρατιωτών τις τελευταίες 48 ώρες έως και κατά 7.000».

Πρόσθεσε ότι στο ίδιο διάστημα «έχει κατασκευαστεί μια γέφυρα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία». Ο κ. Γουάλας τόνισε ότι η Ρωσία θα κριθεί από τις πράξεις της «και για την ώρα η συγκέντρωση στρατευμάτων συνεχίζεται».

Αναφορικά με την ενίσχυση των βρετανικών δυνάμεων στην Εσθονία, σχολίασε ότι δείχνει πως η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από την επιδίωξή της να απωθήσει το ΝΑΤΟ. «Αυτό είναι το στρατηγικό λάθος που ο Πούτιν πρόκειται δυνητικά να κάνει αν εισβάλει», προειδοποίησε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας.

Σε χθεσινοβραδινή επικοινωνία του με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι υπάρχουν «ελάχιστες αποδείξεις» αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας.

Κατά το τηλεφώνημα οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές και εκτενείς επιπτώσεις», ενώ επιβεβαιώθηκε από αμφότερους η σημασία της καλόπιστης συνεργασίας από όλες τις πλευρές για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, αναφορικά με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Το τηλεφώνημα έγινε την παραμονή της σημερινής σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ουκρανικό, στην οποία τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο νέος Υφυπουργός Ευρώπης Τζέιμς Κλέβερλι.

Εν τω μεταξύ, σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτηση μέσω του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών ασφαλείας του Ην. Βασιλείου σερ Τζιμ Χόκενχαλ ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς της, η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Αυτές περιλαμβάνουν αναφορές πρόσθετων αρμάτων μάχης, ελικόπτερα και ένα κινούμενο νοσοκομείο να μεταφέρεται προς τα σύνορα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει έτοιμη μία στρατιωτική μάζα ικανή να διεξαγάγει μια εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Βρετανός υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Πηγή: skai.gr