Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας θα ταξιδέψει σε Κίεβο και Βαρσοβία πριν την σύνοδο των G7

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, θα επισκεφθεί στα τέλη της εβδομάδας την Ουκρανία και την Πολωνία πριν από τη σύνοδο της G7 στη Γερμανία το Σάββατο, προκειμένου να εκφράσει για μια φορά ακόμη την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ουκρανική κυβέρνηση εν μέσω των δυτικών προειδοποιήσεων περί επαπειλούμενης εισβολής της Ρωσίας.

Η κυρία Τρας θα συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιου Ράου για να εκδηλώσει την «υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στην «ουκρανική εθνική κυριαρχία» και να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του Λονδίνου προς τη Μόσχα για τις «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» που θα είχε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου, αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Καλώ τη Ρωσία να πάρει τον δρόμο της διπλωματίας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Αλλά είμαστε πολύ σαφείς – εάν αποφασίσει να συνεχίσει στον δρόμο της επιθετικότητας, θα υπάρχουν τεράστιες και δαπανηρές συνέπειες για τη Ρωσία, που θα αποκτήσει ‘καθεστώς παρία’», σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας που θα εκφωνήσει η κυρία Τρας στο Κίεβο.

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας θα συμμετάσχει το Σάββατο τόσο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όσο και στη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Οι ρωσικές ανακοινώσεις περί απόσυρσης δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους δυτικούς, που αντιτείνουν ότι η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της ανεπτυγμένα στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ