Στην Αθήνα η Φινλανδή πρωθυπουργός: Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συνάντηση με την Φινλανδή ομόλογό του Sanna Marin θα έχει σε λίγη ώρα (13:00) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Φινλανδή πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι συνέπειες στην ΕΕ, ενώ το Ελσίνκι βρίσκεται σε έντονες διεργασίες προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Χθες ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε ότι η χώρα του και η Σουηδία ενδέχεται να υποβάλουν αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ σχεδόν ταυτόχρονα. Το ακανθώδες θέμα της εγκατάλειψης της ουδετερότητας των δύο βόρειων χωρών βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές των δύο κοινοβουλίων.

«Τώρα που η Σουηδία αποφάσισε να επισπεύσει κάπως τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες υπάρχει περίπτωση οι αποφάσεις σχετικά με την ένταξη, αν ληφθούν, να ληφθούν την ίδια ημέρα ή εντός της ίδιας εβδομάδας», είπε o Χααβίστο. «Αυτό θα ήταν χρήσιμο».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα για τις δύο χώρες, με το 57% των Σουηδών και το 68% των Φινλανδών να τάσσεται πλέον υπέρ της προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, που μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χλμ. με τη Φινλανδία, κάνει λόγο για ενέργεια που θα προξενήσει αποσταθεροποίηση, ενώ έχει προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι αν δεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ρωσικά πυρηνικά όπλα και υπερηχητικοί πύραυλοι θα αναπτυχθούν στον ρωσικό θύλακο Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική.

Μετά την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Φινλανδή ομόλογό του θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Πηγή: skai.gr