Η Φινλανδία αψηφά τη Ρωσία: «Δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια για το φυσικό αέριο»

Την απόφαση να αψηφήσει το ρωσικό τελεσίγραφο για πληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ρούβλια πήρε η φινλανδική κυβέρνηση σύμφωνα με την εφημερίδα Helsingin Sanomat. Η φινλανδική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαχείρισης Περιουσίας Τάιτι Τουπουράινεν. 

«Λάβαμε μια απόφαση στην επιτροπή οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ότι η Φινλανδία δεν θα συμφωνήσει να πληρώσει σε ρούβλια. Η απόφαση έχει ληφθεί ήδη από τις αρχές Απριλίου» αναφέρει. 

Σύμφωνα με τον Τουπουράινεν, η απόφαση της φινλανδικής κυβέρνησης βασίζεται στη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι πληρωμές σε ρούβλια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται επειδή πρόκειται για παραβίαση συμβολαίων. 

«Πρόκειται για προσπάθειες της Ρωσίας να διχάσει και να επιβληθεί στην Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά η Φινλανδή υπουργός.

«Δεν συμφωνούμε με την πληρωμή σε ρούβλια, μπορεί να θεωρηθεί ως εκβιασμός της Ρωσίας και ως μέρος των γεωπολιτικών προσπαθειών της Ρωσίας» σημείωσε. 

Την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αντιδρώντας στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου σε  Βαρσοβία και Σόφια.

Η περίπτωση της Βουλγαρίας αφορά και την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει στην ουσία τη βοήθεια προς τη γειτονική χώρα, πριν συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του στο Μαξίμου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. 

Για «άμεση επίθεση» κατηγόρησε τη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι μετά τη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα. Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

Πηγή: skai.gr