Σουδάν: Χωρίς ανταπόκριση η έκκληση για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» από τον διοικητή της παραστρατιωτικής δύναμης

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν απέτυχαν να τιμήσουν αυτή την κατάπαυση του πυρός βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των αμάχων» τόνισε

Ο διοικητής της παραστρατιωτικής δύναμης του Σουδάν, ζήτησε «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που κρατούν εδώ και τέσσερις ημέρες ξεπέρασε τα 180 άτομα.

Οι μάχες σημειώνονται από το Σάββατο μεταξύ των υποστηριζόμενων από τον πρόεδρο Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης που είναι πιστές στον ισχυρό αντιπρόεδρο της χώρας, πυροδοτώντας φόβους για μια ευρύτερη εμφύλια σύγκρουση.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ο στρατιωτικός αντιπρόεδρος γνωστός ως Χεμέτι που διοικεί το RSF, δήλωσε την Τρίτη ότι συμφώνησε σε μονοήμερη ανακωχή αφού μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει συμμορφωθεί.

«Η RSF επιβεβαιώνει την έγκρισή της για μια 24ωρη ανακωχή για να διασφαλίσει την ασφαλή αποχώρηση των αμάχων και την εκκένωση των τραυματιών», είπε. «Δυστυχώς, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν απέτυχαν να τιμήσουν αυτή την κατάπαυση του πυρός βομβαρδίζοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των αμάχων».

Τουλάχιστον 180 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.800 τραυματίστηκαν από την έναρξη των μαχών που επικεντρώνονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Σουδάν