Χάος στο Σουδάν: Δεκάδες νεκροί και πληροφορίες για δύο Έλληνες σοβαρά τραυματίες

Τουλάχιστον 56 νεκροί και 595 τραυματίες στις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών - Αγωνία για δύο Ελληνες που χτυπήθηκαν από ρουκέτα έξω από εκκλησία 

Τουλάχιστον 56 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 595 άλλοι έχουν τραυματιστεί από τις εχθροπραξίες και τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Χαρτούμ και σε διάφορες περιοχές του Σουδάν. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας υποστήριξε ότι οι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν βαριά βγαίνοντας από την εκκλησία στο Χαρτούμ, όταν έπεσε δίπλα τους ρουκέτα. 

Όπως είπε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα και έπεσε ρουκέτα που τραυμάτισε δύο Έλληνες. 

Το ΥΠΕΞ έχει κάνει ύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Σουδάν ενώ οι «πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».

Στη χώρα επικρατεί χάος, σκορπώντας παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις. Οι RSF ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο, και την κατοικία του αρχηγού του στρατού και και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ ενώ ανακοίνωσαν ότι έχουν τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Μπλίνκεν:Οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενες πλευρές να παύσουν άμεσα τις εχθροπραξίες χωρίς όρους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είχε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τις συγκρούσεις στο Σουδάν.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενες πλευρές να παύσουν άμεσα τις εχθροπραξίες χωρίς όρους, ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τα υψηλά επίπεδα βίας στο Σουδάν που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πράγματι φαίνεται σε αυτές τις επιθέσεις να εμπλέκονται βαριά όπλα», δήλωσε ο αξιωματούχος που μεταβαίνει στο Τόκιο, όπου ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7).

«Η βασική μας ανησυχία είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας καθώς και των Αμερικανών πολιτών εκεί», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Σουδάν