Μόσχα: Το Σολεντάρ «απελευθερώθηκε» - Το Κίεβο διέψευσε ότι η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι μάχες στο Σολεντάρ συνεχίζονται»

Τις αναφορές της Μόσχας ότι το Σολεντάρ, θέατρο αιματηρών μαχών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, «απελευθερώθηκε» το βράδυ της Πέμπτης, έσπευσε να διαψεύσει το Κίεβο. 

Οι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία «δεν είναι αλήθεια» δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της Ανατολικής Ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε στο ουκρανικό δίκτυο RBC-Ukraine ότι «η είδηση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» και ότι «οι μάχες στην πόλη συνεχίζονται».


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη, κάτι που θα αντιπροσώπευε μια συμβολικής, αν όχι στρατηγικής σημασίας, νίκη για τη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επαίνεσε την «ανιδιοτελή και θαρραλέα δράση» τους που επιτρέπει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να προωθηθούν περαιτέρω. 

Η κατάληψη του Σολεντάρ θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις, και ειδικά στην ομάδα μισθοφόρων Wagner, να στρέψουν την προσοχή τους στο κοντινό Μπαχμούτ, το οποίο ήταν στόχος από το καλοκαίρι.

«Το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση του Σολεντάρ, η οποία είναι σημαντική για τη συνέχιση των επιτυχημένων επιθετικών επιχειρήσεων» ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πλήρης έλεγχος της Σολεντάρ καθιστά δυνατή τη διακοπή του ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων στην πόλη Μπαχμούτ, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Η Μόσχα αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατόρθωσαν να καταλάβουν στρατηγικής σημασία υψώματα και απέκλεισαν την πόλη από τη βόρεια και τη νότια πλευρά.

Ο Κονασένκοφ επαίνεσε το ρόλο των αεροπορικών δυνάμεων και του πυροβολικού στην κατάληψη της περιοχής, λέγοντας ότι κατάφεραν πλήγματα στον ουκρανικό στρατό, εμποδίζοντας τη μεταφορά εφεδρειών, την προμήθεια πυρομαχικών και τις προσπάθειες απόσυρσης των στρατευμάτων σε άλλες γραμμές άμυνας.

«Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Σολεντάρ ξεπέρασαν τα 700 άτομα, περισσότερα από 300 όπλα καταστράφηκαν» αναφέρθηκε ακόμα.

Πηγή: skai.gr