Πόλη «φάντασμα» η Σολεντάρ στην Ουκρανία με εκατοντάδες νεκρούς - Δείτε δορυφορικές εικόνες με την καταστροφή

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει την πόλη του Σολεντάρ - Το Κίεβο διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μόσχας

Η καταστροφή που προκλήθηκε από τις μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων που μάχονται για τον έλεγχο της πόλης Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία αποκαλύπτεται σε δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Maxar.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει την πόλη του Σολεντάρ, το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία ενώ το Κίεβο διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μόσχας και τονίζει ότι στην περιοχή διεξάγονται οι πιο αιματηρές μάχες του πολέμου. Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο αντικαθιστά τον επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, τρεις μήνες μετά το διορισμό του.

Σε ένα πεδίο μάχης «σπαρμένο με πτώματα», όπως γράφει το Reuters, οι μισθοφόροι της Wagner διεκδικούν την πρώτη σημαντική ρωσική επιτυχία εδώ και μισό χρόνο. Ειδικότερα, η ομάδα Wagner, που διευθύνεται από τον στενό σύμμαχο του Πούτιν, Γεβγένι Πριγκόζιν, ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει το Σολεντάρ μετά από αιματηρές συγκρούσεις. Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε άμεσα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επέμενε χθες ότι οι δυνάμεις του «έχουν απελευθερώσει πλήρως» την πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, αφού σκότωσαν περίπου 500 ουκρανούς στρατιώτες στις μάχες που προηγήθηκαν.

«Θέλω να επιβεβαιώσω την πλήρη απελευθέρωση και εκκαθάριση της περιοχής του Σολεντάρ από δυνάμεις του ουκρανικού στρατού… Οι ουκρανικές δυνάμεις που αρνήθηκαν να παραδοθούν, εξολοθρεύτηκαν» υποστήριξε ο Πριγκόζιν.

Οι μαχητές της Wagner «σκότωσαν περίπου 500 στρατιώτες. Ολόκληρη η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα ουκρανών στρατιωτών», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση.

Το Σολεντάρ αντιστέκεται - «Οι Ρώσοι περνούν πάνω από δικά τους πτώματα»

Απο την πλευρά της αήμερα, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ναι μεν αυξάνει τις δυνάμεις της στο μέτωπο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται. 

«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές στην κατεύθυνση της Σολεντάρ», δήλωσε η Μαλιάρ. «(Οι Ρώσοι) περνούν πάνω από δικά τους πτώματα». «Η Ρωσία οδηγεί τους δικούς της στη σφαγή κατά χιλιάδες, αλλά εμείς αντέχουμε», δήλωσε η υφυπουργός.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, μόνο σήμερα, σε ουκρανική πυραυλική επίθεση, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 Ρώσοι στρατιώτες. 

⚡️Ukrainian military says strike kills over 100 Russian solders in Soledar.

More than a hundred Russian soldiers were killed in the battle of Soledar after Ukrainian forces launched a missile at a grouping of troops, the command of Ukraine's Special Operations Forces said.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) January 12, 2023

Η Μαλιάρ είπε επίσης ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία αυξήθηκε σε 280 - από 250 μία εβδομάδα - νωρίτερα καθώς η Μόσχα προσπάθησε να πάρει την «στρατηγική πρωτοβουλία».

Άλλος υψηλόβαθμος στρατιωτικός, ο ταξίαρχος Ολέξι Γκρομόφ, δήλωσε ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει «δύσκολη», με τις σφοδρότερες συγκρούσεις να γίνονται στο ανατολικό μέτωπο.

ουκρανια στρατος σολενταρ

«Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές και να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον κίνδυνο να εξαπολυθεί επίθεση από τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας στα βόρεια της Ουκρανίας, όπως δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ο Γκρομόφ, επιβεβαιώσει ότι είναι υπαρκτός και θα «συνεχίσει να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την καταστροφή

Η σύγκριση με προηγούμενες εικόνες από την πόλη του Σολεντάρ δείχνει ένα σχολείο και πολλά αγροτικά κτίρια είναι μεταξύ των κατασκευών που καταστράφηκαν, ενώ κρατήρες βομβών σημαδεύουν το τοπίο και τους δρόμους γύρω από την πόλη που παράγει αλάτι στο Ντόνετσκ.

Καταστράφηκαν αγροτικές αποθήκες

Σολεντάρ Maxar

Η στρατηγική σημασία του Σολεντάρ αμφισβητείται από στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά εάν η Ρωσία καταφέρει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης, θα ήταν μια συμβολική νίκη για το Κρεμλίνο.

Σολεντάρ Maxar

Η επιτυχία στην συγκεκριμένη πόλη μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία στην επίθεσή της στην ουκρανική πόλη Μπακχμούτ, περίπου 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) νοτιοδυτικά, παρέχοντάς της μια ασφαλή θέση εντός εμβέλειας της πόλης.

Η πόλη διαθέτει επίσης ορυχεία αλατιού, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σταθμεύσουν στρατεύματα και να αποθηκεύσουν εξοπλισμό, προστατευμένο από ουκρανικούς πυραύλους.

Η περιβόητη βάναυση ομάδα μισθοφόρων Wagner της Ρωσίας έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στη μάχη για την πόλη, με τον επικεφαλής της να ισχυρίζεται κάποια στιγμή ότι οι μαχητές του είχαν τον πλήρη έλεγχο και ότι μόνο τα στρατεύματά του συμμετείχαν. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέμεινε ότι οι δυνάμεις του εμπλέκονται.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται και οι δυνάμεις Wagner δεν είχαν καμία επιτυχία στο να «ρίξουν» τις ουκρανικές άμυνες.

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar, η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ, δείχνουν πώς ουκρανικά χαρακώματα σε χωράφια γύρω από την πόλη έχουν γίνει στόχος του ρωσικού πυροβολικού.

Σολεντάρ Maxar

Η ίδια η πόλη έχει καταστραφεί από μήνες σκληρών μαχών, με τη Ρωσία να συνεχίζει την επίθεσή της εκεί ακόμη και όταν οι δυνάμεις της απωθήθηκαν σε άλλα μέρη της Ουκρανίας.

Η καταστροφή στο Μπαχμούτ

Σολεντάρ Maxar

Ο επικεφαλής της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ επιθεωρεί τα μήκους 200 χιλιομέτρων τούνελ των αλατορυχείων του Σολεντάρ, ως απόδειξη των ισχυρισμών του ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλέον την πόλη.  

Οι Ουκρανοί επιμένουν ότι το Σολεντάρ δεν έχει πέσει και ότι οι δυνάμεις τους συνεχίζουν να πολεμούν για την πόλη. 

«Το κράτος τρομοκράτης και οι προπαγανδιστές διατρανώνουν ότι μέρος της πόλης του Σολεντάρ, που έχει καταστραφεί τελείως από τους εισβολείς, έχει πέσει στους Ρώσους.  Ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Σολεντάρ ο ανταποκριτής του CNN μεταδίδει με τα πυρά στο βάθος να μην σταματούν. 

Οι ουκρανικές αρχές προειδοποιούν τους τελευταίους πολίτες να φύγουν. Οι μάχες στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αδυσώπητες, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν εξίσου εκατοντάδες νεκρούς στις τάξεις του εχθρού. 

«Ό, τι συμβαίνει σήμερα στα μέτωπα του Μπακχμούτ και του Σολεντάρ είναι το πιο αιματοβαμμένο σενάριο του πολέμου», αναφέρει ο Σύμβουλος του Προέδρου Ουκρανίας, Μικαίλο Ποντολιακ.

Η πόλη Σολεντάρ είναι το τελευταίο ουκρανικό ανάχωμα προτού οι Ρώσοι φθάσουν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπακχμούτ για την οποία διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις εδώ και μήνες. 

«Η απελευθέρωση της πόλης Σολεντάρ θα μας επιτρέψει να ελευθερώσουμε το Αρτεμόβσκ (Μπακχμούτ) υπό ευνοϊκές συνθήκες», υπογραμμίζει ο Επικεφαλής των Ρώσων του Ντονετσκ, Ντένις Πούσλιν. 

Ο αιφνίδιος «ανασχηματισμός» στη ρωσική ηγεσία

Η διαφαινόμενη κατάκτηση του Σολεντάρ είναι η πρώτη στρατιωτική ρωσική επιτυχία εδώ και μήνες. Τη στασιμότητα στα πεδία των μαχών, μαζί με την κριτική για τις βαριές απώλειες των Ρώσων από τα ουκρανικά χτυπήματα στη Μακίιβκα φαίνεται να χρεώθηκε ο Σεργκέι Σουροβίκιν. Ο Στρατηγός Αρμαγεδδών όπως είναι γνωστός ανέλαβε μόλις πριν από τρεις μήνες τη διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Tο ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνική Αμυνας Βαλέρι Γκερασίμοφ ορίζεται επικεφαλής και των στρατευμάτων στην Ουκρανία και ο Σουροβίκιν παραμένει ως αναπληρωτής του. 

Γιατί το Σολεντάρ είναι στρατηγικής σημασίας 

Η μάχη για την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι μία από τις πιο αιματηρές από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, με τη Μόσχα να ρίχνει εκεί όλες της τις δυνάμεις ελπίζοντας να πετύχει μία νίκη, έπειτα από πολλές ήττες από τον Σεπτέμβριο.

Αλατωρυχεία

Πριν τον πόλεμο η Σολεντάρ ήταν μια μικρή πόλη με περίπου 10.000 κατοίκους, κυρίως γνωστή για τα αλατωρυχεία της. Το όνομά της σημαίνει «το δώρο του αλατιού» στα ουκρανικά και τα ρωσικά.

Βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπάχμουτ, μια πιο σημαντική πόλη που βρίσκεται στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού εδώ και πολλούς μήνες.

Τα αλατωρυχεία της Σολεντάρ είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Εξάλλου κάτω από τα παλιά αλατωρυχεία υπάρχει ένα δίκτυο στοών μήκους 200 χιλιομέτρων, που περνά κάτω από τη γραμμή του μετώπου και το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διεισδύσουν πίσω από τη γραμμή του ουκρανικού στρατού.

Πηγή: Skai.gr, BBC, Reuters