Σκάνδαλο στην Κίνα: Σταρ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για βιασμό - Η υπόθεση πυροδότησε το #Metoo στην Κίνα

Ο σινοκαναδός τραγουδιστής και ηθοποιός Κρις Γου, πολύ μεγάλος σταρ στην Κίνα και με διεθνείς εμπορικές συνεργασίες, φιγουράει σήμερα στα ασιατικά πρωτοσέλιδα

Ο σινοκαναδός τραγουδιστής και ηθοποιός Κρις Γου, πολύ μεγάλος σταρ στην Κίνα και με διεθνείς εμπορικές συνεργασίες, φιγουράει σήμερα στα ασιατικά πρωτοσέλιδα, καθώς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, κυρίως για βιασμό, σε υπόθεση που προκάλεσε σκάνδαλο στη χώρα.

Ο 32χρονος καλλιτέχνης καταδικάστηκε σε "κάθειρξη 11 ετών και 6 μηνών για βιασμό", σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της περιοχής Τσαογιάνγκ του Πεκίνου, το οποίο προσέθεσε ότι ο σταρ της ποπ "καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση ενός έτους και 10 μηνών για το έγκλημα της συνάθροισης ατόμων για σεξουαλική ακολασία" και θα απελαθεί από την Κίνα όταν εκτίσει την ποινή του.

Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε από το σκάνδαλο αυτό, εταιρείες όπως οι Louis Vuitton, Bulgari, L'Oréal και Porsche, τις οποίες εκπροσωπούσε, ανέστειλαν τη συνεργασία τους μαζί του.

Κρις Γου

Το σκάνδαλο που πυροδότησε το #Metoo στην Κίνα

Ο κινεζικής καταγωγής Καναδός είναι πρώην μέλος του κινεζο-νοτιοκορεατικού συγκροτήματος EXO. Εγκατέλειψε το γκρουπ το 2014 για να κάνει σόλο καριέρα ως ηθοποιός, τραγουδιστής και μανεκέν.

Σύμφωνα με το δικαστήριο της Τσαογιάνγκ, οι έρευνες έδειξαν ότι από τον Νοέμβριο ως τον Δεκέμβριο του 2020, ο Γου Γιφάν βίασε τρεις γυναίκες.

Πέρυσι κατηγορήθηκε από 19χρονη Κινέζα φοιτήτρια ότι την βίασε στη διάρκεια ραντεβού όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

Στη συνέχεια κι άλλα θύματα κατέθεσαν διαδικτυακά, κατηγορώντας την ομάδα του Γου για συμπεριφορά αρπακτικών, ιδίως σε πάρτι καραόκε με άφθονο ποτό στα οποία τις είχαν προσκαλέσει.

Οι κατηγορίες αυτές πυροδότησαν το ξεκίνημα ενός κινήματος #Metoo στην Κίνα, αλλά αυτό έμεινε στάσιμο έκτοτε.

Φοβούμενοι ένα ανεξέλεγκτο μαζικό κίνημα, οι λογοκριτές που ελέγχουν το ίντερνετ απέκλεισαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Κίνα metoo