Τουρκία: Πόλη φάντασμα η Αντιόχεια μετά το φονικό σεισμό - Θρήνος και οργή στα συντρίμμια, φουντώνουν τα σενάρια για αναβολή των εκλογών

Οδοιπορικό του Μανώλη Κωστίδη - Απελπισμένοι πολίτες αναμένουν οικονομική στήριξη από το κράτος ζώντας σε σκηνές και περιμένοντας να βρεθούν τα άψυχα πλέον σώματα των συγγενών τους - Ξεπερνούν τους 41.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ζωή κάτω από τα χαλάσματα συνεχίζουν να αναζητούν τα σωστικά συνεργεία κάτω από τα συντρίμμια παρά το γεγονός πως έχουν περάσει δέκα ημέρες από το φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία.Τρεις γυναίκες και δύο παιδιά έχουν ανασυρθεί ζωντανοί σήμερα στην Τουρκία από τα συντρίμμια, γεμίζοντας με ελπίδα τους διασώστες ωστόσο καθώς οι ώρες περνούν, οι ελπίδες για εύρεση επιζώντων σβήνουν. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους αναζητούν καταφύγιο, με την οργή για την αργοπορία της τουρκικής κυβέρνησης να ξεχειλίζει. 

Στα Άδανα, δεκάδες σκηνές έχουν στηθεί στους δρόμους όπου φιλοξενούνται άνθρωποι που είτε δεν έχουν πια κατοικία, είτε φοβούνται να μείνουν σε όσα έχουν μείνει όρθια. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, Μανώλης Κωστίδης, οι κάτοικοι κάνουν ουρές για να πάρουν λίγο φαγητό ενώ παράλληλα, αναμένουν υπομονετικά την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Πόλη-φάντασμα η Αντιόχεια

Η Αντιόχεια, μια πόλη που άλλοτε έσφυζε από ζωή, μοιάζει πλέον  με πόλη φάντασμα, εξαφανισμένη από το χάρτη. Πραγματοποιώντας οδοιπορικό στην κατεστραμμένη πόλη, ο Μανώλης Κωστίδης μεταδίδει την τεράστια καταστροφή στην περιοχή. Τα καταστήματα στην κεντρική αγορά της που άλλωτε ήταν γεμάτα ζωντάνια και πλήθος κόσμους έκανε καθημερινά τις αγορές του, είναι πλέον όλα κατεστραμμένα ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι συντρίμμια και μπάζα.

Απελπισμένοι κάτοικοι περιμένουν ακόμα να βρεθούν τα άψυχα πλέον σώματα των συγγενών τους. «Τρία άτομα ήταν στο Αντιγιαμάν και μείνανε στο σπίτι. Τα δύο αδέρφια μου και η νύφη που πέθαναν» λέει κάτοικος της πόλης.

Πάνω από 41.000 οι νεκροί

Την ίδια ώρα, η λίστα των νεκρών σε Τουρκία και Συρία συνεχώς μεγαλώνει. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 41.000 και στις δύο χώρες σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Στην Τουρκία τουλάχιστον 35.418 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και στην Συρία σχεδόν 6.000. Επίσης, ξεπερνούν τους 105.500 οι τραυματίες εκ των οποίων οι 13.000 στα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Εκατοντάδες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επίσης, 195.962 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και τουλάχιστον 175.000 σκηνές και 5.400 κοντέινερ έχουν στηθεί. Σε έκθεσή του, το Υπουργείο Πολεοδομίας της Τουρκίας ανέφερε ότι συνολικά 50.576 κτίρια είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Παράλληλα, αρκετά κτίρια που είναι ετοιμόρροπα πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Οι αρχές έχουν επιθεωρήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 387.000 κτίρια στις 10 νοτιοανατολικές επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό.

Φουντώνουν τα σενάρια για τις εκλογές

Παράλληλα, τα σενάρια για αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών φουντώνουν αφού η οργή των πολιτών για την ολιγωρία της κυβέρνησης φουντώνει συνεχώς. Προς το παρόν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα παρά τις φήμες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα. Από την πλευρά της πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση  ζητάει να μην υπάρξει καμία αλλαγή και οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κανονικά στις 14 Μαϊου. 

Πηγή: skai.gr