Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα σε Συρία και Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 41.000 οι νεκροί - Πάνω από 50.500 κτίρια στην Τουρκία ακατάλληλα

Συνεχίζουν οι διασώστες να βγάζουν ζωντανούς μέσα από τα συντρίμμια δέκα ημέρες μετά το σεισμό - Συλλήψεις εργολάβων και προφυλακίσεις για προκλητικές «αναρτήσεις»

Δέκα ημέρες μετά το φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να σκάβουν κάτω από τα ερείπια για την αναζήτηση επιζώντων ενώ παράλληλα η οργή των πολιτών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν και για την ανοχή που έδειξε στους εργολάβους των χάρτινων κτηρίων ξεχειλίζει.

Τουρκία

Οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους 41.000. Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι 35.418 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Τουρκία. Η συριακή κυβέρνηση και ο ΟΗΕ ανέφεραν ότι περισσότεροι από 5.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία. Παρά το γεγονός πως τα σωστικά συνεργεία από τις περισσότερες χώρες που είχαν πάει για βοήθεια έχουν αποχωρήσει πια, όσοι παραμένουν συνεχίζουν να βγάζουν ζωντανούς μέσα από τα χαλάσματα. Χθες τουλάχιστον εννιά άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα χαλάσματα ενώ σήμερα μια 44χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή στην πόλη Καχραμανμαράς, σχεδόν 222 ώρες μετά τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πρώτες 72 ώρες θεωρούνται κρίσιμες και το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται σταδιακά στο 6% την πέμπτη ημέρα.

Παράλληλα, η ολλανδική ομάδα ειδικών εκπαιδευμένων σκύλων διάσωσης ανακοίνωσε ότι διέσωσε τέσσερις ανθρώπους από τα ερείπια στην τουρκική περιοχή Χατάι. 

Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται τρεις άνδρες και ένα παιδί, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ολλανδική ομάδα σκύλων διάσωσης RHWW στο Twitter. Και οι τέσσερις επιζώντες κείτονταν κάτω από τα ερείπια από τις 6 Φεβρουαρίου όπου «χτύπησε» τη Τουρκία και τη Συρία ο φονικός σεισμός. 

50.576 κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία

Σε έκθεσή του, το Υπουργείο Πολεοδομίας της Τουρκίας ανέφερε ότι συνολικά 50.576 κτίρια είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Παράλληλα, αρκετά κτίρια που είναι ετοιμόρροπα πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Οι αρχές έχουν επιθεωρήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 387.000 κτίρια στις 10 νοτιοανατολικές επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό.

Τουρκία

Η πόλη Γκαζιαντέπ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κτιρίων που πρέπει να κατεδαφιστούν επειγόντως με σχεδόν 12.000 σπίτια, ακολουθούμενα από 10.911 στο Χατάι και 10.777 στο Καχραμανμάρας, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αριθμός των αστέγων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Μπαράζ συλλήψεων εργολάβων

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε συλλήψεις για τις καταρρεύσεις των κτηρίων. Ο Ναζμί Τοσούν, επόπτης κατασκευής και τεχνικός αντιπρόσωπος του συγκροτήματος Emre Apartment που καταστράφηκε στην επαρχία Γκαζιαντέπ, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Εισαγγελείς στη Μαλάτια εξέδωσαν επίσης εντάλματα σύλληψης σε βάρος 31 προσώπων σε σχέση με κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη.

Ο εργολάβος Ιμπραήμ Μουσταφά Ουντσούογλου συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη αφού διαπιστώθηκε αμέλεια έπειτα από τεχνική εξέταση των ερειπίων κτιρίου διαμερισμάτων στην επαρχία Γκαζιαντέπ. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε έναν άλλο εργολάβο, τον Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, αφού κτίριο που είχε οικοδομήσει κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού στην Γκαζιαντέπ.

Εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ακάι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραβιάσεις του οικοδομικού κανονισμού.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, ο εργολάβος ενός μεγάλου κτιρίου κατοικιών που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, συνελήφθη επίσης το Σάββατο.

Προφυλακίσεις για προκλητικές «αναρτήσεις»

Επίσης, η  τουρκική αστυνομία συνέλαβε 78 άτομα που κατηγορούνται ότι δημιούργησαν φόβο και πανικό «κοινοποιώντας προκλητικές αναρτήσεις» για τον σεισμό εκ των οποίων οι 20 προφυλακίστηκαν.

Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας δήλωσε ότι εντόπισε 613 άτομα που κατηγορούνται για προκλητικές αναρτήσεις και έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες εναντίον 293. Από αυτή την ομάδα, ο γενικός εισαγγελέας είχε διατάξει τη σύλληψη 78.

Πηγή: skai.gr