Σεισμός στην Τουρκία: Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Μία μία οι χώρες ανταποκρίνονται στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια

Μία μία οι χώρες ανταποκρίνονται θετικά στην έκκληση για διεθνή βοήθεια που απηύθυνε νωρίτερα η Τουρκία μετά το φονικό σεισμό που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 1.500 νεκρούς μέχρι στιγμής.

Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει περισσότερες από 10 ομάδες έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσουν την Τουρκία, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί γρήγορα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία έχουν προσφέρει τις ομάδες διάσωσης τους και στην Τουρκία.

Το Reuters αναφέρει ότι η ΕΕ δήλωσε επίσης έτοιμη να υποστηρίξει όσους επλήγησαν στη Συρία, αλλά είπε ότι δεν έχει λάβει ακόμη αίτημα από τη χώρα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενεργοποιεί ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης προς την Τουρκία και τη Συρία

Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα αναχωρεί τις επόμενες ώρες ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η γερμανική υπηρεσία τεχνικής βοήθειας THW ετοιμάζεται να στείλει επίσης βοήθεια στην περιοχή που επλήγη από τον φονικό σεισμό. Η THW θα παραδώσει σκηνές, κουβέρτες και γεννήτριες ενέργειας έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μαξιμιλιαν Καλλ.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει όπως μπορεί. «Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας σήμερα το πρωί, ιδιαίτερα με αυτούς τους πρώτους ανταποκριτές που εργάζονται τόσο γενναία για να σώσουν όσους έχουν παγιδευτεί από τον σεισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Τσεχική Δημοκρατία στέλνει μια εξειδικευμένη ομάδα έρευνας και διάσωσης 68 ατόμων στην Τουρκία. Αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας είπε ότι η ομάδα USAR (Urban Search and Rescue) ειδικεύεται στην έρευνα και τη διάσωση σε σεισμούς και είναι πλήρως εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη για επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν την εύρεση και την ανάσυρση ανθρώπων από τα ερείπια. Οι ομάδες περιλαμβάνουν μονάδες έρευνας και διάσωσης σκύλων και ιατρικό προσωπικό. 

Η ομάδα αποτελείται από ειδικούς από δύο ξεχωριστές ομάδες. Η μία ομάδα θα πετάξει από την Οστράβα τη Δευτέρα το απόγευμα και η δεύτερη ομάδα θα πετάξει από την Πράγα νωρίς το βράδυ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε τα συλλυπητήριά του στους πολίτες της Τουρκίας και επισήμενα ότι έδωσε εντολή «σε όλες τις αρχές να προετοιμαστούν άμεσα για την παροχή ιατρικής, διάσωσης και βοήθειας διάσωσης».

Η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι 100 άτομα αντιμετώπισης καταστροφών καθώς και ειδικά εκπαιδευμένα τμήματα σκύλων είναι έτοιμα να μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές και ότι προετοιμάζονται επίσης ιατρικές ομάδες και προμήθειες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και «κινητοποιεί την υποστήριξη».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την USAID και άλλους εταίρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές αντίδρασης για τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου.

Πηγή: skai.gr