Φονικός σεισμός: Έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Τουρκία 

Εκτιμήσεις για εκατομμύρια αστέγους - Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο

Έκκληση για διεθνή βοήθεια απευθύνει η Τουρκία μετά το φονικό 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε εκατοντάδες κτήρια στη νοτιοανατολική Τουρκία στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία. Υπάρχουν εκτιμήσεις για εκατομμύρια αστέγους, καθώς έχουν πληγεί 10 πυκνοκατοικημένες πόλεις. 

«Όλες οι ομάδες μας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.
Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.
 

Πηγή: skai.gr