Σαουδική Αραβία: Πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ισραήλ

Μια συμφωνία μεταξύ των δύο δυνάμεων θα σήμαινε μια τεράστια περιφερειακή αλλαγή

Πολύ κοντά σε συμφωνία φέρονται να είναι Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, παρά τα αγκάθια όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως μεταδίδει το BBC.

Σημειώνεται ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο δυνάμεων θα σήμαινε μια τεράστια περιφερειακή αλλαγή.

Σε μια σπάνια συνέντευξη, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί «πολύ σημαντικό» μέρος των συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η Wall Street Journal ανέφερε ότι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι επεξεργάζονταν ένα σχέδιο που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ριάντ τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καυσίμων πυρηνικών αντιδραστήρων αλλά και πυρηνικών όπλων.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, δεν έχει απαντήσει δημόσια στο δημοσίευμα της WSJ.

Η συνέντευξη στο Fox News μεταδόθηκε λίγο μετά τη συνάντηση του κ. Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται και το ενδεχόμενο να καταλήξουν οι δύο πλευρές στην απόφαση για σύναψη διπλωματικών σχέσεων για πρώτη φορά. Οι ΗΠΑ είναι στενός σύμμαχος και των δύο χωρών.

Σε επίσημη δήλωση το Ισραήλ ανέφερε ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη «ασχολήθηκε κυρίως με τρόπους για τη σύναψη μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει σημαντικά τον τερματισμό της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης».
 

Πηγή: skai.gr