Η Ρουμανία μοιράζει χάπια ιωδίου για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία

Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία, θα διανείμει δωρεάν την επόμενη εβδομάδα χάπια ιωδίου στον πληθυσμό, προκειμένου να τον «προετοιμάσει» για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό συμβάν που θα συνδέεται με τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς» αυτόν τον κίνδυνο και «γνωρίζουμε πως σε περίπτωση ενός ατυχήματος, δεν θα έχουμε τον χρόνο να διανείμουμε χάπια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Δεν πρέπει να τα πάρει κανείς για προληπτικό λόγο», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας την επικείμενη έναρξη μιας ενημερωτικής εκστρατείας.

Οι γιατροί παθολόγοι θα επιφορτιστούν να κατανείμουν τις δόσεις σε αυτήν τη χώρα της ΕΕ, η «συλλογική μνήμη» της οποίας έχει σημαδευτεί από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί έναντι των κινδύνων αυτού του πολέμου, του πρώτου που εκτυλίσσεται σε μια χώρα, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο συγκρότημα πυρηνικών εγκαταστάσεων, το οποίο περιλαμβάνει 15 αντιδραστήρες.

Πηγή: skai.gr