Ρώσος στρατηγός λέει ότι ανώτατοι στρατιωτικοί πρόδωσαν τους στρατιώτες στην Ουκρανία

Μια τέτοια δημόσια κριτική στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από έναν στρατηγό μετά την ανταρσία Wagner υποδηλώνει συνεχή δυσαρέσκεια εντός του ρωσικού στρατού

Κορυφαίος Ρώσος στρατηγός αναφέρει σε φωνητικό μήνυμα ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του στην Ουκρανία αφού είπε στους αρχηγούς του στρατού την αλήθεια για τη δεινή κατάσταση στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μια τέτοια δημόσια κριτική στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από έναν στρατηγό τρεις εβδομάδες από την ανταρσία του Βάγκνερ, εάν είναι αυθεντική, υποδηλώνει συνεχή δυσαρέσκεια εντός του ρωσικού στρατού καθώς διεξάγει τον μεγαλύτερο πόλεμο χωρών στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταδίδει το reuters.

Ο Ταγματάρχης Ιβάν Ποπόφ ήταν ο διοικητής της 58ης Στρατιάς, η οποία μάχεται στη νότια περιοχή Ζαπορίζια. Σε φωνητικό μήνυμα, ο στρατηγός Ποπόφ είπε ότι έθεσε ερωτήματα σχετικά με το υψηλό ποσοστό απωλειών και την έλλειψη υποστήριξης πυροβολικού. «Ήταν απαραίτητο είτε να σιωπήσω και να είμαι δειλός είτε να το πω όπως είναι», είπε και συνέχισε ότι «δεν είχα κανένα δικαίωμα να πω ψέματα στο όνομα των πεσόντων συντρόφων μου, γι' αυτό περιέγραψα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν».

Το φωνητικό μήνυμα δημοσιεύτηκε σε τηλεγράφημα από τον Ρώσο βουλευτή Αντρέι Γκουρουλιόφ, ο οποίος είναι πρώην στρατιωτικός διοικητής και συχνός σχολιαστής στην κρατική τηλεόραση. Δεν είναι σαφές πότε ηχογραφήθηκε το μήνυμα.

Μεταξύ των ζητημάτων που ο Ταγματάρχης Ποπόφ είπε ότι τόνισε στους ανωτέρους του ήταν η έλλειψη κατάλληλων συστημάτων αντιπυροβολικού που θα βοηθούσαν στην απόκρουση των επιθέσεων του ουκρανικού πυροβολικού, καθώς και η έλλειψη στρατιωτικών πληροφοριών.

Ο διοικητής είπε ότι η απόλυσή του ζητήθηκε από ανώτερους διοικητές, τους οποίους κατηγόρησε για προδοσία, και εγκρίθηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερς ανέφεραν ότι η εντολή για την απόλυση του στρατηγού Ποπόφ είχε προέλθει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Είπαν ότι ο στρατηγός Γκερασίμοφ κατηγόρησε τον στρατηγό Ποπόφ για «εκβίαση ανώτερων στελεχών» αφού τόνισε την ανάγκη εναλλαγής στρατιωτών που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες.

«Οι ανώτεροι αρχηγοί προφανώς αισθάνθηκαν κάποιου είδους κίνδυνο από εμένα και με απομάκρυναν σε μόλις μια μέρα», είπε ο στρατηγός Ποπόφ. «Ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να διασπάσει τις τάξεις μας στο μέτωπο, αλλά ο ανώτερος αρχηγός μας χτύπησε από τα μετόπισθεν, αποκεφαλίζοντας τον στρατό στην πιο δύσκολη στιγμή».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει ακόμη την απόλυση του στρατηγού Ποπόφ.

Πηγή: skai.gr