Στο Ισραήλ το τζετ του Αμπράμοβιτς - Δεν είμαστε καταφύγιο για Ρώσους ολιγάρχες, λέει το Τελ Αβίβ

Αεροσκάφος για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιείται από τον ολιγάρχη Ρομάν Αμπράβομιτς, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ήταν σήμερα στο Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα δεν αποτελεί καταφύγιο για Ρώσους επιχειρηματίες που υπόκεινται στο διεθνές «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι οι χρηματοπιστωτικές, τραπεζικές και αεροπορικές αρχές της χώρας συντονίζονται στο θέμα αυτό.

«Το Ισραήλ δεν θα είναι μια διαδρομή για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και άλλες χώρες της Δύσης» δήλωσε ο Λαπίντ σε ανακοίνωση κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβακία.

Πρόσωπο με γνώση του θέματος δήλωσε στο Reuters ότι αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αμπράβομιτς πέταξε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, Μπεν Γκουριόν χθες, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπήρχε αναφορά στο τζετ. Εκπρόσωπος του υπουργείου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή εάν ο Αμπράβομιτς, που έχει ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, επέβαινε σε αυτό. Το αεροσκάφος αναμενόταν να αναχωρήσει από το Ισραήλ αργότερα σήμερα, σύμφωνα με την πηγή.

Η άφιξη του αεροσκάφους ήταν μια ένδειξη της λεπτής γραμμής, στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, είναι μεταξύ των επτά ολιγαρχών που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Βρετανίας την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να απομονωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Αμπράβομιτς έχει αρνηθεί ότι έχει στενές σχέσεις με τον Πούτιν.

Πηγή του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών δήλωσε την Παρασκευή ότι η Βρετανία αναζητά ελικόπτερα και τζετ που ανήκουν σε ολιγάρχες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Αίτημα για κυρώσεις

Σε συνέντευξη με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 την Παρασκευή, η Βικτόρια Νούλαντ, Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ζητά από το Ισραήλ να υιοθετήσει χρηματοπιστωτικές και εξαγωγικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Λαπίντ δεν είπε άμεσα εάν το Ισραήλ εξετάζει τις δικές του κυρώσεις. Αλλά είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «συντονίζει το θέμα αυτό μαζί με εταίρους, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα του Ισραήλ, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομίας, η Αρχή Αεροδρομίων, το υπουργείο Ενέργειας, και άλλοι».

Οι όποιες κυρώσεις από το Ισραήλ θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει στη ρωσοουκρανική κρίση. Ο ίδιος είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον Πούτιν στις 5 Μαρτίου και έχει μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και δεν υπάρχει δικαιολογία σε καμία περίπτωση για επιθέσεις κατά άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Λάπιντ, που υπήρξε ένα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που καταδίκασε ανοικτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ