Το Κρεμλίνο υποστηρίζει τη Σερβία, αλλά αρνείται ότι τροφοδοτεί εντάσεις στο Κόσοβο

Οι Ρώσοι αρνούνται την κατηγορία της Πρίστινα ότι τροφοδοτούν με κάποιον τρόπο εντάσεις σε μια προσπάθεια να σπείρει χάος στα Βαλκάνια.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να προστατεύσει τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, αλλά αρνήθηκε την κατηγορία της Πρίστινα ότι η Ρωσία τροφοδοτεί με κάποιον τρόπο εντάσεις σε μια προσπάθεια να σπείρει χάος στα Βαλκάνια.

Οι Σέρβοι στην πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο ύψωσαν νέα οδοφράγματα χθες, Τρίτη, ώρες μετά την ανακοίνωση της Σερβίας ότι έθεσε τον στρατό της σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας έπειτα από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Εσωτερικών Ξελάλ Σβέκλα ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, αποσκοπεί να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υποστηρίζοντας τους Σέρβους του Κοσόβου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι "λάθος" να αναζητείται μια καταστροφική ρωσική επιρροή.

"Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να αναζητείται καταστροφική επιρροή της Ρωσίας εδώ", σημείωσε ο Πεσκόφ.

"Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και φυσικά προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν κοντά σε τόσο δύσκολες συνθήκες και φυσικά αντιδρά με σκληρότητα όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται", πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

"Έχοντας πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις, ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με τη Σερβία, η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει, πώς γίνονται σεβαστά και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων", σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. "Και βεβαίως, υποστηρίζουμε το Βελιγράδι στις ενέργειες που γίνονται", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ