Σεργκέι Κιριένκο: Είναι αυτός ο διάδοχος του Βλαντίμιρ Πούτιν;

«Τις τελευταίες μέρες τα (ρωσικά) μέσα ενημέρωσης μιλούν μόνο για τις ενέργειες και τις προθέσεις του Σεργκέι Κιριένκο»

Μοιάζει περισσότερο για τεχνοκράτη δυτικής επιχείρησης παρά για δυναμικό ηγέτη, αλλά μπορεί να είναι ο επόμενος ισχυρός άνδρας της Ρωσίας. Ο λόγος για τον Σεργκέι Κιριένκο, o oποίος σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ φέρεται να «πλασάρει» τον... εαυτό του για διάδοχο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας την ώρα που εντείνεται η φημολογία για χειροτέρευση της υγείας του Ρώσου προέδρου. 

Ο 60χρονος Σεργκέι Κιριένκο, ο οποίος διετέλεσε στα 35 του χρόνια, 30ος πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας για μερικούς μήνες το 1998 επί Μπόρις Γιέλτσιν (είναι ο νεότερος που έχει αναλάβει το θώκο), είναι σήμερα αρμόδιος για εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη ρωσική προεδρία. 

«Ο Πρώτος Αναπληρωτής Επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσίας Σεργκέι Κιριένκο έδειξε πρωτοφανή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των αφιερωμένων στον εορτασμό της Ημέρας της Ρωσίας εκδηλώσεων. Η μαζική παρουσία του στα ΜΜΕ και η ρητορική που επέλεξε δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Πληροφοριών της Ουκρανίας Ντμίτρι Ζολοτούχιν σε άρθρο του στον ουκρανικό ιστότοπο telegraf πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο ο Κιριένκο, ο οποίος επιβλέπει ως "έφορος" τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία, (αυτο)προωθείται στο ρόλο του διαδόχου του Πούτιν», ενώ κάνει παρόμοιες «αυτοκρατορικές αναφορές» περί Μεγάλου Πέτρου με το Ρώσο πρόεδρο. 

Κιριένκο


«Τις τελευταίες μέρες τα (ρωσικά) μέσα ενημέρωσης μιλούν μόνο για τις ενέργειες και τις προθέσεις του Σεργκέι Κιριένκο, ο οποίος έγινε ο νέος έφορος των κατεχόμενων» αναφέρει ο Ζολοτούχιν.

Τον περασμένο μήνα ο Κιριένκο είχε επισκεφθεί τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα. Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν, είχε δηλώσει ότι η επίσκεψη των απεσταλμένων του Κρεμλίνου σημαίνει για τους πολίτες της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ ότι «η Ρωσία επέστρεψε εδώ για πάντα».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κιριένκο, παρά τις φιλοδοξίες που φέρεται να τρέφει, παραμένει ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, και σίγουρα διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον Μιχαήλ Κασιάνοφ. 

Ο Κασιάνοφ, πρώτος πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν λέει πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του τον άλλοτε πολιτικό του προϊστάμενο να διατάσσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία...

Πούτιν - Κιριένκο

By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5116879 

Πηγή: skai.gr