«Επιστρέφει σπίτι»: Οι Ρώσοι πανηγυρίζουν για την ανταλλαγή του Βίκτορ Μπουτ με την Γκράινερ – Ποιος είναι ο «έμπορος του θανάτου»

Το Κρεμλίνο ζητούσε την απελευθέρωση του Μπουτ από τότε που συνελήφθη για πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη το 2008 μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Ζαχάροβα: «Απίστευτο!»

Ο (έμπορος όπλων) Βίκτορ Μπουτ «επιστρέφει σπίτι» δηλώνει η ρωσική πλευρά μετά την ανταλλαγή του με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ.

«Ο Ρώσος υπήκοος Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ για εμπορία όπλων, επέστρεψε στη Ρωσία ως αποτέλεσμα συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή του με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που κρίθηκε ένοχη στη Ρωσία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο TASS την Πέμπτη.

«Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που έγιναν, καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την αμερικανική πλευρά να κανονίσουμε την ανταλλαγή του Βίκτορ Μπουτ για την Μπρίτνεϊ Γκρίνερ. Ο Ρώσος πολίτης επέστρεψε στη μητέρα πατρίδα» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κρεμλίνο ζητούσε την απελευθέρωση του Μπουτ από τότε που συνελήφθη για πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη το 2008 μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Ζαχάροβα: «Απίστευτο!» 

Τη χαρά των Ρώσων για την απελευθέρωση του εμπόρου όπλων εξέφρασε μέσω Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Απίστευτο! Λαμβάνουμε μηνύματα - γράφουν άνθρωποι από τη Ρωσία και από το εξωτερικό,  μας συγχαίρουν και χαίρονται για την απελευθέρωση του Βίκτορ Μπουτ. Δεν τον γνωρίζουν προσωπικά, δεν τον έχουν δει ποτέ. Αλλά ανησυχούν όπως για τον αγαπημένο τους! Ευχαριστείτε τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Telegram.

Ποιος είναι ο Βίκτορ Μπουτ

Ο 55χρονος σήμερα Μπουτ  κρατούνταν επί 12 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή του Ιλινόις στις ΗΠΑ.

Ο επονομαζόμενος από τους Βρετανούς «έμπορος του θανάτου» κατατάχθηκε στις Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις λίγο πριν την κατάρρευσή τους και κατάφερε να μάθει τουλάχιστον έξι γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, αγγλικών, γαλλικών, πορτογαλικών, περσικών και ρωσικών. Υπηρέτησε ως μεταφραστής και κατείχε τον βαθμό του υπολοχαγού κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο στρατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Πιστεύεται ότι απολύθηκε από το στρατό ΄περίπου την εποχή που έπεσε η ΕΣΣΔ.

Τότε ξεκίνησε την επιχείρησή του στις αεροπορικές μεταφορές, στις οποίες παρέδιδε ανθρώπους και αγαθά για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι μετέφερε όπλα σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αιματηρών "καυτών σημείων" όπως η Σιέρα Λεόνε και το Αφγανιστάν.
Ο Μπουτ κέρδισε την αναγνώριση μεταξύ των πελατών του για την ικανότητά του να μεταφέρει παράνομα όπλα σε κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές της Αφρικής κατά παράβαση των εμπάργκο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Economist. Μια πρώην κυβέρνηση τον περιέγραψε κάποτε ως «ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Μπιλ Γκέιτς» του λαθρεμπορίου όπλων, σύμφωνα με ένα προφίλ των Los Angeles Times του 2002 για αυτόν.

Συνελήφθη το 2008 σε ξενοδοχείο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη μετά από επιχείρηση πρακτόρων των ΗΠΑ που τον κατέγραψαν να προσφέρεται να πουλήσει πυραύλους σε άτομα που πίστευε ότι ήταν αριστεροί Κολομβιανοί αντάρτες.

Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι παρείχε «υλική υποστήριξη ή πόρους σε μια καθορισμένη ξένη τρομοκρατική οργάνωση» και σημείωσαν ότι ήταν ύποπτος ότι εξόπλισε τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα σε ένα δελτίο Τύπου σχετικά με τη σύλληψή του. Ο Μπουτ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι όπλισε είτε τη μία είτε την άλλη οργάνωση, ανέφερε το CNN.

Μετά τη σύλληψή του, εκδόθηκε στις ΗΠΑ παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της ρωσικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση το 2012 για τις κατηγορίες της συνωμοσίας για να σκοτώσει Αμερικανούς πολίτες, τη διανομή αντιαεροπορικών πυραύλων και την παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Στη συνέχεια, εφετείο επικύρωσε την καταδίκη του.

Η Μόσχα ανέκαθεν διακήρυττε την αθωότητά του, χαρακτηρίζοντας την υπόθεσή του σαν «κραυγαλέα αδικία», και προσπαθώντας να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

Πηγή: skai.gr