Ρωσία: Νεκρό και το «παιδί θαύμα» του Πούτιν – Άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς ενέργειας 

Πολλοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι που συνδέονταν με την Gazprom έχουν πεθάνει υπό ύποπτες συνθήκες τους τελευταίους μήνες, άλλοτε πέφτοντας από τα παράθυρα, άλλοτε από πνιγμό στη θάλασσα άλλοτε αυτοκτονώντας.

Ένας 47χρονος Ρώσος πολιτικός, ο Νικολάι Πετρούνιν - πρώην στέλεχος της βιομηχανίας φυσικού αερίου - γίνεται ο τελευταίος στη «μαύρη λίστα» των αξιωματούχων που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της ενέργειας και πεθαίνουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πετρούνιν φέρεται να πέθανε την Τετάρτη από επιπλοκές της Covid ενώ βρισκόταν σε κώμα για ένα μήνα, αν και η αιτία θανάτου του δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Ο πολυεκατομμυριούχος ήταν κορυφαίο στέλεχος της βιομηχανίας φυσικού αερίου που έγινε πιστός βουλευτής του Πούτιν και χαρακτηριζόταν ως «παιδί θαύμα». 

Πολλοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι που συνδέονταν με την Gazprom έχουν πεθάνει υπό ύποπτες συνθήκες τους τελευταίους μήνες, άλλοτε πέφτοντας από τα παράθυρα, άλλοτε από πνιγμό στη θάλασσα άλλοτε αυτοκτονώντας σχολιάζει η Daily Mail. 

Πετρούνιν

Νικολάι Πετρούνιν

Ωστόσο, οι επικριτές φοβούνται ότι η σκιώδης FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας – άλλοτε KGB) του Πούτιν μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες, με τον Ρώσο ηγέτη να έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι διέταξε τον θάνατο αντιφρονούντων, κάτι που ο ίδιος έχει αρνηθεί.

Ο Πετρούνιν, πολυεκατομμυριούχος και πατέρας τριών παιδιών, ήταν πρώην κορυφαίο στέλεχος της βιομηχανίας φυσικού αερίου που έγινε αντιπρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής ενέργειας του ρωσικού κοινοβουλίου. 

Οι επιχειρήσεις του κατασκεύαζαν αγωγούς φυσικού αερίου για μεγάλους ρωσικούς φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας και είχε δεσμούς με το μεγαθήριο φυσικού αερίου του Κρεμλίνου, τη Gazprom και τη Rosneft.

Δήλωνε ετήσιο μισθό έως και  2 εκατομμύρια ευρώ, ήταν βουλευτής στην περιοχή της Τούλα από το 2016 και ήταν παντρεμένος με την Αλμπίνα Πετρουνίνα, πρώην αστυνομικό με τον βαθμό του ταγματάρχη.

Petrunin

Τα συλλυπητήρια της Κρατικής Δούμας

«Μετά από μια σοβαρή ασθένεια, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Νικολάι Γιούριεβιτς Πετρούνιν πέθανε.

"Από το 2016, ο Νικολάι Γιούριεβιτς εκπροσωπούσε την Περιφέρεια Τούλα στην Κρατική Δούμα και ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας.

"Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του Νικολάι Πετρούνιν: ‘Ο Νικολάι Γιούριεβιτς ήταν επαγγελματίας και υπεύθυνος άνθρωπος, τον σέβονταν οι συνάδελφοί του και οι ψηφοφόροι τον εμπιστεύονταν. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Νικολάι Γιούριεβιτς. Φωτεινή η μνήμη’».

Πετρούνιν

Πηγή: skai.gr