Πακιστάν: 28 νεκροί, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, από αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν – Καταγγελίες για θύματα μεταξύ αμάχων

Νέα σοβαρή κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν μετά τις φονικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών 

Πακιστάν: 28 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στις σχέσεις Πακιστάν και Αφγανιστάν, καθώς το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε τρεις στόχους εντός του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την πακιστανική πλευρά, να σκοτωθούν 28 «τρομοκράτες» και βομβιστές αυτοκτονίας.

Η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα από το υπουργείο Πληροφοριών του Πακιστάν, χωρίς αρχικά να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία των στόχων ή την ταυτότητα των νεκρών. Το Reuters μετέδωσε ότι πρόκειται για τρεις διαφορετικούς στόχους στο Αφγανιστάν.

Νεότερες πληροφορίες από το Associated Press αναφέρουν ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις ανατολικές επαρχίες Κουνάρ και Πακτίκα, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Πακιστανοί αξιωματούχοι ασφαλείας υποστήριξαν ότι επλήγησαν κρησφύγετα ενόπλων και ότι 28 μαχητές σκοτώθηκαν. Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί, ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Η αφγανική εκδοχή: Τρεις νεκροί άμαχοι

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν υποστηρίζει ότι οι πακιστανικές επιδρομές προκάλεσαν τον θάνατο τριών αμάχων και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων ανθρώπων.

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης Χαμντουλάχ Φιτράτ ανέφερε ότι ένα σπίτι στο χωριό Πατάν, στην περιοχή Νουργκάλ της επαρχίας Κουνάρ, καταστράφηκε από την επίθεση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σκοτώθηκαν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και δύο μέλη της οικογένειάς του, ενώ τέσσερις ακόμη συγγενείς τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αφγανική πλευρά, δύο ακόμη σημεία στην περιοχή Μπαρμάλ της Πακτίκα, τα Ρακάχ και Τορ Καντί, επλήγησαν από αεροπορικά πλήγματα. Εκεί, όπως υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν, καταστράφηκαν ένα κατάστημα και ένα ακατοίκητο σπίτι, χωρίς να υπάρξουν άλλα θύματα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ καταδίκασε τις επιδρομές χαρακτηρίζοντάς τες επιθετική ενέργεια και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κατάλληλη απάντηση».

Η διαφορά μεταξύ των δύο απολογισμών είναι ιδιαίτερα σημαντική: το Πακιστάν υποστηρίζει ότι σκότωσε 28 μαχητές, ενώ η αφγανική πλευρά αναφέρεται σε τρεις νεκρούς αμάχους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση του πακιστανικού αριθμού των νεκρών.

Οι επιθέσεις στο Πακιστάν που προηγήθηκαν

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μετά από δύο σοβαρές επιθέσεις εναντίον των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας μέσα σε λίγες ημέρες.

Στην πόλη Κοχάτ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, ένοπλοι πραγματοποίησαν την Παρασκευή συντονισμένη επίθεση σε συγκρότημα της αστυνομίας, όπου βρίσκεται και τζαμί στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικοί για την προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Associated Press, βομβιστής αυτοκτονίας έριξε όχημα φορτωμένο με εκρηκτικά πάνω στο συγκρότημα και στη συνέχεια ένοπλοι εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις. Ακολούθησε πολύωρη ανταλλαγή πυρών, η οποία διήρκεσε περίπου 20 ώρες. Ο αρχικός απολογισμός ήταν 21 νεκροί και 103 τραυματίες, ενώ τοπικές πακιστανικές αρχές ανέβασαν στη συνέχεια τον αριθμό των νεκρών σε 23.

Οι πακιστανικές αρχές συνέδεσαν την επίθεση με ένοπλες οργανώσεις που, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, διατηρούν βάσεις στο Αφγανιστάν. Η αφγανική κυβέρνηση απορρίπτει εδώ και χρόνια την κατηγορία ότι επιτρέπει σε οργανώσεις να χρησιμοποιούν το έδαφός της για επιθέσεις εναντίον του Πακιστάν.

Μία ημέρα αργότερα, έξι μέλη των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων δύο αξιωματικοί, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή Χανγκού της ίδιας επαρχίας. Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε οκτώ ενόπλους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Το Πακιστάν είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να πλήξει στόχους ενόπλων εντός του Αφγανιστάν ως απάντηση στις επιθέσεις. Το υπουργείο Πληροφοριών είχε καλέσει την Καμπούλ να λάβει «αξιόπιστα, επαληθεύσιμα και διαρκή» μέτρα για τη διάλυση, όπως υποστηρίζει το Ισλαμαμπάντ, των βάσεων, των δικτύων στρατολόγησης και των υποδομών εκπαίδευσης ενόπλων στο αφγανικό έδαφος.

Το ιστορικό της σύγκρουσης

Η σημερινή κρίση αποτελεί μέρος μιας πολύ ευρύτερης επιδείνωσης των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες υπήρξαν στο παρελθόν σύμμαχοι αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ολοένα μεγαλύτερη αντιπαράθεση.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), γνωστό ως Πακιστανικό Ταλιμπάν. Η οργάνωση είναι διαφορετική από τους Αφγανούς Ταλιμπάν, αλλά θεωρείται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς μαζί τους. Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ ότι επιτρέπει στο TTP να διατηρεί καταφύγια και να οργανώνει επιθέσεις από το αφγανικό έδαφος. Η αφγανική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της ένοπλης δράσης στο Πακιστάν αποτελεί εσωτερικό ζήτημα του τελευταίου.

Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε δραματικά τον Φεβρουάριο του 2026. Το Πακιστάν πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι έπληξε στόχους ενόπλων και ότι οι επιθέσεις συνδέονταν με προηγούμενες βομβιστικές ενέργειες στο Πακιστάν. Οι Ταλιμπάν κατήγγειλαν παραβίαση της αφγανικής κυριαρχίας και απείλησαν με αντίποινα.

Οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Η UNAMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, κατέγραψε τουλάχιστον 146 απώλειες αμάχων, εκ των οποίων 42 νεκροί και 104 τραυματίες, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου. Παράλληλα, εκτιμήθηκε ότι περίπου 16.400 νοικοκυριά εκτοπίστηκαν από τις περιοχές των συγκρούσεων.

Η ένταση έφτασε μέχρι την Καμπούλ τον Μάρτιο, όταν οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν το Πακιστάν ότι βομβάρδισε νοσοκομείο αποκατάστασης για χρήστες ναρκωτικών. Το Ισλαμαμπάντ απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι στόχος του ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές που συνδέονται με ένοπλες οργανώσεις.

Νέα αιματηρά πλήγματα τον Ιούνιο

Οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν τους επόμενους μήνες. Τον Ιούνιο, η UNAMA επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 13 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές στις επαρχίες Χοστ, Κουνάρ και Πακτίκα.

Στις 28 Ιουνίου ακολούθησε μία από τις πλέον αιματηρές επιδρομές του έτους. Η UNAMA επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 28 αμάχων και τον τραυματισμό 49, σε πλήγματα στις επαρχίες Πακτία, Πακτίκα και Κουνάρ. Οι Ταλιμπάν έδωσαν ακόμη υψηλότερο απολογισμό, ενώ το Πακιστάν υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του είχαν στόχο μαχητές και ότι 25 ένοπλοι σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα.

Η επανειλημμένη ανταλλαγή πυρών και αεροπορικών επιδρομών έχει προκαλέσει διεθνείς ανησυχίες για έναν παρατεταμένο διασυνοριακό πόλεμο, ενώ έχουν καταβληθεί προσπάθειες διαμεσολάβησης από χώρες όπως η Κίνα, το Κατάρ και η Τουρκία.

Το νέο μέτωπο και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης

Οι τελευταίες επιδρομές δείχνουν ότι η ένταση παραμένει ενεργή, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

Για το Πακιστάν, οι επιθέσεις στο Κοχάτ και το Χανγκού αποτελούν νέα επιχειρήματα για την ανάγκη δράσης εναντίον οργανώσεων που, όπως υποστηρίζει, επιχειρούν από το Αφγανιστάν. Για τους Ταλιμπάν, αντίθετα, οι πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές συνιστούν παραβίαση της αφγανικής επικράτειας και πλήττουν και αμάχους.

Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικές εκδοχές ακόμη και για τον αριθμό και την ταυτότητα των θυμάτων της τελευταίας επιχείρησης καθιστά δύσκολη την ανεξάρτητη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της.

Με δεδομένο το ιστορικό των τελευταίων μηνών, η νέα ανταλλαγή κατηγοριών δημιουργεί τον κίνδυνο να ακολουθήσουν νέα πλήγματα και αντίποινα, ιδιαίτερα εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις ενόπλων στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
 

Πηγή: skai.gr
4 0 Bookmark

Απόρρητο