Νέο πλήγμα στη Μόσχα: Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εγκαταλείπει τον πατριάρχη Κύριλλο

Νέο πλήγμα στη Μόσχα: Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εγκαταλείπει τον πατριάρχη Κύριλλο

Νέο πλήγμα στην όποια επιρροή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι διακόπτει τη σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία της» από τις ρωσικές πνευματικές αρχές.

«Δεν συμφωνούμε με τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο (…) σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, για αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία της, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου που ήταν αφιερωμένη στη ρωσική «επιθετικότητα». Κατά τη διάρκεια της συνόδου διακήρυξε «την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της».

Έως σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας υπαγόταν στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Η σύγκλητος καταδικάζει τον πόλεμο, που συνιστά παραβίαση της εντολής του Θεού «Ου φονεύσεις» και εκφράζει τα συλλυπητήριά της σε όλους εκείνους που υποφέρουν λόγω του πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν «περίπλοκες έως ανύπαρκτες» από τη στιγμή που κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι το δεύτερο σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μέσα σε λίγα χρόνια. Εκατοντάδες ιερείς υπέγραψαν πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας να δικαστεί ο Κύριλλος από εκκλησιαστικό δικαστήριο επειδή πήρε θέση στον πόλεμο.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας βρίσκονται στην Ουκρανία.

Την απομάκρυνση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου από τα ποιμαντικά του καθήκοντά του ζήτησε προ ημερών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η (αναγνωρισμένη από την Κωνσταντινούπολη) Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας σύμφωνα με το TASS.

«Ο Επικεφαλής της ‘σχισματικής’ Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος (Ντουμένκο) δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκκλησία ζήτησε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, ο οποίος ‘φέρει τον τίτλο’ του οικουμενικού πατριάρχη, και τους επικεφαλής των τοπικών εκκλησιών να απομακρύνουν από το αξίωμα τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, κατηγορώντας τον για αίρεση» αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr