Τελεσίγραφο Μόσχας για τα σιτηρά: Ικανοποιήστε τους όρους μας, ή η συμφωνία δεν παρατείνεται

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ανανεώθηκε, αλλά η Μόσχα διεμήνυσε επίσημα ότι δεν πρόκειται να παραταθεί πέραν της 18ης Μαΐου, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της

Τελεσίγραφο για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν πέσει στα χέρια της Μόσχας, έστειλε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. 

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Grain Initiative) ανανεώθηκε, αλλά η Μόσχα διεμήνυσε επίσημα ότι δεν πρόκειται να παραταθεί πέραν της 18ης Μαΐου, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.  

«Στις 18 Μαρτίου έληξε η δεύτερη περίοδος 120 ημερών της «Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας». Λόγω της έλλειψης προόδου στην εφαρμογή του Μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ για την ομαλοποίηση των εγχώριων αγροτικών εξαγωγών, η Μόσχα αποφάσισε να μειώσει την επόμενη παράταση σε 60 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 18 Μαΐου» ξεκαθάρισε η Ζαχάροβα. 

«Η θέση αυτή κοινοποιήθηκε επίσημα στην τουρκική και την ουκρανική πλευρά της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και στους εκπροσώπους του ΟΗΕ. Δεν υπήρξαν επίσημες αντιρρήσεις» τόνισε.  

Σύμφωνα με τη Μόσχα, μια περαιτέρω απόφαση για την επέκταση της πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην εφαρμογή των ακόλουθων όρων στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ: 

  • Επανασύνδεση της Rosselkhozbank στη SWIFT. 
  • Επαναφορά προμηθειών γεωργικών μηχανημάτων, ανταλλακτικών και σέρβις. 
  • Κατάργηση των περιορισμών στην ασφάλιση και την αντασφάλιση συν άρση της απαγόρευσης πρόσβασης στα λιμάνια.
  • Αποκατάσταση της λειτουργίας του αγωγού αμμωνίας "Tolyatti-Odessa". 
  • Απεμπλοκή ξένων περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών ρωσικών εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων.  

«Χωρίς πρόοδο στην εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων, οι οποίες δεν είναι απολύτως νέες και θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ, η συμμετοχή μας στην "Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας" θα ανασταλεί» διεμήνυσε η Μαρία Ζαχάροβα. 
 

Πηγή: skai.gr